Милан се добра до измъчена победа с 1:0 при гостуването на опашкаря Каляри в среща от 30-ия кръг на Серия „А“ и продължава похода си към бленуваната от 2011 година насам шампионска титла на Италия. Скъпоценните три точки под дъжда на стадиона в Сардиния донесе Исмаел Бенасер с гол-шедьовър след почивката.

По този начин „росонерите“ се възползваха максимално добре от грешната стъпка на Интер и увеличиха преднината си пред градския съперник на 6 точки, макар че „нерадзурите“ са с мач по-малко. Милан вече има 66 точки на върха, докато тимът на Симоне Индзаги е с 60 пункта. Другият претендент за титлата Наполи обаче заема втората позиция с 63 точки.

Каляри е на 17-ото място, точно над чертата с 25 пункта. Сардинци явно до края на сезона ще се борят за оцеляването си в Серия „А“.

Хората на Стефано Пиоли като цяло доминираха на терена почти през целия мач, но лъснаха доста проблеми на тима по отношение на креативността в офанзивен план. Рафа Леао бе бледа сянка на себе си, а и останалите атакуващи играчи не се представиха в най-добрата си светлина.

Суперзвездата на Милан Златан Ибрахимович отново остана на резервната скамейка. Атаката за пореден мача се водеше от Оливие Жиру.

„Росонерите“ влязоха доста по-агресивно в мача. Първият шанс за гол се откри пред Оливие Жиру в 7-ата минута, но той стреля неточно. Малко след това Кесие разтресе страничната греда с тупалка отдалеч. Секунди по-късно и Диас пропусна да открие за Милан.

Гостите продължиха да са по-активният отбор на терена и последваха несполучливи удари на Месиас и Бенасер. В 37-ата минута Граси от Каляри пробва да изненада Менян, но не уцели целта.

Малко преди паузата с пропуск се отчете и Тео Ернандес. Така първото полувреме приключи без голове.

След почивката двубоят продължи в същото русло. Рафа Леао пробва два удара, но безрезултатно. След това и Ернандес стреля, но вратарят Краньо се справи.

Милан все пак успя да разпечата вратата на домакините в 59-ата минута след гол-шедьовър на Исмаел Бенасер. Тогава Жиру поднесе топката на волето на алжиреца, който от границата на пеналта препарира Краньо – 0:1.

В следващите минути домакините създадоха напрежение пред вратата на Менян, но не успяха да изравнят.

Давиде Калабрия направи уникален пропуск в 84-ата минута, озовайки се сам срещу Краньо, но от няколко метра не съумя да го преодолее.

Каляри едва не вгорчи нощта за Милан в първата минута на добавеното време. Тогава Леонардо Паволети стреля с глава, а топката срещна напречната греда на вратата на Майк Менян, след като и френският страж с мъка я изби с върха на пръстите си.

Секунди преди края влезлият като резерва Салемакерс профука златна възможност да забие втори гол за гостите.

В крайна сметка Милан се добра до трите точки, което е най-важното за „росонерите“ в битката им за Скудетото. Така хората на Стефано Пиоли вече са в серия от три поредни шампионски победи с по 1:0.

Каляри – Милан 0:1

Голмайстори: 0:1 Исмаел Бенасер (59)

Каляри: Краньо, Голданига, Ловато, Алтаре, Беланова, Марин, Граси, Ликоянис, Далберт, Педро, Паволети

Милан: Менян, Калабрия, Калулу, Томори, Ернандес, Бенасер, Кесие, Месиас, Диас, Леао, Жиру