Ювентус постигна трудна победа с 4:2 над последния в класирането Сампдория.

Мачът от 26-ия кръг на Серия "А" предложи неочаквана интрига, а в герой за домакините се превърна Адриен Рабио, който заби два гола. 

Но "бианконерите" пропиляха с лека ръка преднина от две попадения, след като позволиха авансът им да бъде заличен само за 120 секунди. След почивката френският национал все пак донесе успеха за Юве. Малко по-късно Душан Влахович изпусна дузпа и головата му суша в калчото продължава (б.р.: - вижте подробности по-долу в текста). В добавеното време младият Матиас Соуле вкара първия си гол за торинци.

В класирането Юве събра 38 точки и се доближи само на 4 от Аталанта, който заема последното място, даващо право на участие в Европа през следващия сезон. Сампдория остава на последната 20-та позиция с 12 т. 


Изненадващо първото голово положение се откри за гостите. В 8-ата минута Маноло Габиадини беше изведен на чиста позиция в наказателното поле, но ударът му премина покрай дясната греда. После грешка на Глейсон Бремер позволи на Габиадини отново да шутира, но право в ръцете на Матия Перин.

Но в 11-ата минута бразилският централен защитник откри резултата. Филип Костич центрира чудесно от корнер и Бремер с глава матира Мартин Турк за 1:0! Това беше трети гол за бранителя през сезона в калчото и осма асистенция за сръбския национал, с което изравни Сергей Милинкович-Савич от Лацио, а пред тях е единствено сензацията на Наполи Хвича Кварацхелия с девет.

В средата на полувремето Юве удвои преднината си. Фабио Мирети центрира превъзходно в наказателното поле, където Адриен Рабио засече с глава за 2:0! В този момент изглеждаше, че интригата е приключила, но само за 120 секунди "Моряците" изравниха резултата. 

След половин час топката попадна в Томазо Аугело, който с фалцово изпълнение в далечния ъгъл не остави шансове на Перин за 1:2! И още в следващата атака гостите вкараха за 2:2! Алесандро Дзаноли проби отлично и намери Филип Джуричич, който хладнокръвно насочи топката към вратата и преодоля Перин.

На почивката Макс Алегри пусна в игра Мануел Локатели и Хуан Куадрадо, съответно на местата на Енцо Баранечеа и Леонардо Бонучи. Но това не даде желания резултат, Юве натискаше, но така и не създаваше опасно положение. След час игра Мехди Лерис засече с глава, но в аут. 

В 65-ата минута "бианконерите" все пак поведоха. Рабио направи двойно подаване с Николо Фаджоли и с блестящо изпълнение матира Турк, след като овладя на гърди и с бомбен удар вкара. Гостите имаха претенции за игра с ръка на френския национал, но  ВАР показа, че няма нередности и голът беше признат – 3:2!

Секунди по-късно Куадрадо спечели дузпа, след като Аугело го покоси в наказателното поле. Зад топката застана бледия тази вечер Душан Влахович, но изстрелът му срещна дясната греда. Така сръбският стрелец остава без гол в калчото от 7 февруари, когато се разписа два пъти срещу Салернитана. Това са и единствените му попадения в калчото отпреди Мондиал 2022, но тифозите започнаха да скандират името му.

После Юве изпусна няколко добри положения, а в добавеното време Матиас Соуле вкара първия си гол за Юве. Влахович отново не успя дасе разпише, след като Турк изби удара му с глава, но при добавката младият аржентинец не сбърка за крайното 4:2! 

Ювентус – Сампдория 4:2

Голмайстори: 1:0 Бремер (11), 2:0 Рабио (26), 2:1 Аугело (31), 2:2 Джуричич (32), 3:2 Рабио (65), 4:2 Соуле (94)

Ювентус: Перин, Данило, Бонучи (46-Куадрадо), Бремер (84-Бремер), Де Шилио (87-Гати), Баренечеа (46-Локатели), Рабио, Фаджоли, Мирети (73-Соуле), Костич, Влахович
Треньор: Макс Алегри

Сампдория: Турк, Нуйтинк (76-Паолети), Гюнтер, Амионе, Дзаноли, Агуело (73-Муру), Уинкс, Ринкон (82-Малагрида), Джуричич (73-Хесе Родригес), Лерис, Габиадини
Треньор: Деян Станкович

Торино, "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Алесандро Пронтера
Жълти картони: Фаджоли (Ювентус); Ринкон (Сампдория)

Снимка: БГНЕС