Техническата комисия на ФИФА определи Лукаш Подолски за най-добрият млад футболист на Световните финали. Това е малка утеха за домакините, които загубиха с 0:2 полуфинала от Италия и ще играят за 3-о място.

21-годишният футболист влиза в историята като първият носител на отличието, което носи името на спонсора “Жилет”. Нападателят, който от този сезон ще играе в Байерн, остави отлични впечатления с играта си на Мондиала, като записа 3 гола. Общо с националния екип той има 15 попадения в 31 мача.

"Бих искал да спечеля повече световната купа, но това наистина е голяма чест за мен и тя ме мотивира да работя още по-усърдно за в бъдеще", коментира Подолски.

Той не само че отбелязваше голове, но бе ключов играч в цялата атака на Германия. Показа отлично разбиране с партньора си в атаката Мирослав Клозе и не случайно двамата са вкарали 8 от 11-те попадения на своя тим”, заяви Холгер Осиек, който оглавява комисията.

Роденият в Полша футболист бе избран сред 6-те номинирани за отличието, като изпревари считания за фаворит Кристиано Роналдо. Останалите бяха Луис Валенсия (Eквадор), Лионел Меси (Аржентина), Транкило Барнета (Швейцария) и Сеск Фабрегас (Испания).