Развръзката в група А на световното първенство е ясна още преди изиграването на последните мачове в групата. Еквадор и Германия продължават на осминафиналите. Еквадор се класира за първи път във фазата на елиминациите още при второто си участие на световно, след победата с 3:0 над Коста Рика.

Това бе едва петият мач на южноамериканците на световни финали. С него те вече имат три поредни победи и то постигнати без да допуснат гол. Освен успеха с 2:0 над Полша в първия мач, Еквадор надви с 1:0 Хърватия на миналото световно.

Героите за Еквадор отново бяха Карлос Тенорио и Аугустин Делгадо. Както и в първия мач с Полша, те се разписаха по веднъж. Тенорио откри резултата в осмата минута, като засече с глава центриране отдясно на Валенсия.

Звездата на Еквадор обаче бе сменен на почивката, защото получи травма. Все пак в 54-ата минута южноамериканците стигнаха до втори гол. Делгадо заби топката в близкия ъгъл с удар от въздуха. Нападателят се разписа от малък ъгъл.

До края Еквадор имаше още няколко положения, които бяха пропуснати от Кавиедес и Делгадо. Три минути преди края Коста Рика удари греда. В 92-ата минута Кавиедес оформи крайния резултат като засече центриране на Мендес.

В последния мач Еквадор среща Германия. Двата отбора имат равни точки - по 6, но южноамериканците са с по-добра голова разлика. За да вземат първото място, домакините ще трябва задължително да спечелят. Полша и Коста Рика пък станаха първите отбори, които отпадат от турнира.

Резултатите от група А

Германия - Коста Рика 4:2

Еквадор - Полша 2:0

Германия - Полша 1:0

Еквадор - Коста Рика 3:0

Класиране:

1. Еквадор  2 мача 2 победи 0 равни 0 загуби 5:0  6 точки

2. Германия 2   2   0   0   5:2   6

3. Полша   2   0   0  2   0:3  0

4. Коста Рика  2  0  0   2  2:7   0