Германия не допусна изненада и завърши на първо място в група А с пълен актив от 9 точки. В пряк двубой срещу изненадата Еквадор, немците спечелиха с 3:0 и записаха 3-ата си поредна победа. И двата отбора вече си бяха осигурили класиране за 1/8 финалите, като южноамериканците останаха на 2-о място с 6 точки. Домакините обаче играха наистина отлично.

Селекционерът на Еквадор Луис Суарес направи 5 промени в състава си, като остави извън игра титулярната двойка нападателите Карлос Тенорио и Агустин Делгадо. Германците пък бяха в обичайния си състав, като само Роберт Хут бе заменил в защитата контузения Кристоф Метцелдер.

Домакините започнаха амбицирани и поведоха още в 4-ата минута. Мирослав Клозе бе оставен непокрит на границата на малкото наказателно поле, получи топката от Бастиан Швайнщайгер и отбеляза 3-ия си гол на първенството. Това попадение успокои тима на Юрген Клинсман, който веднага намали оборотите.

Южноамериканците се стъписаха и така и не успяха да организират нещо опасно. Изглеждаше, че тимовете чакат почивката, когато домакините отново избухнаха. В 43-ата минута Балак изведе Клозе с прекрасен пас между централните защитници на Еквадор, той преодоля вратаря и отбеляза на празна врата. Това бе 4-ия му гол в турнира и общо 9-и на световни финали.

След почивката бе ясно, че няма какво да се случи. В 57-ата минута пък Лукаш Подолски уби окончателно интригата за радост на феновете на “Олимпиящадион” в Берлин. Германците организираха бърза атака, Бернд Шнайдер проби отдясно и пусна към Подолски, който от 10 метра прати топката в мрежата на отчаяните еквадорци.

Докрая футболистите от Южна Америка, които явно пазеха силите си за осминафинала, така и не успяха да създадат нещо опасно, освен няколко далечни шута, с които нямаше как да притеснят Йенс Леман. Германците пък впечатлиха с играта си след като бяха сигурни в защита и смъртоносни в атака.

Те чакат спокойно следващия си съперник. Това ще бъде вторият отбор от група Б и ще бъде определен в сблъсъка между Англия и Швеция. При победа на Англия или равенство, германците ще срещнат Швеция. При успех на скандинавците, ще се изправят срещу Дейвид Бекъм и компания. Еквадор пък ще играе с втория от групата, като при успех на Швеция ще срещне Англия, а при всякакъв друг резултат ще премери сили с Англия.

Вижте положенията в мача по минути