IV Летни Олимпийски игри се провеждат от 27 април, 1908 до 31 октомври, 1908в град Лондон, Великобритания. За домакин на игрите първоначално е избран Рим. По време на подготовката им, обаче, е налице вътрешна опозиция, което налага Рим да се откаже от домакинството и то се поема от Лондон.

Олимпийските игри са открити на 27 април 1908 г. на построения само за 6 месеца стадион Уайт Сити. За първи път участниците дефилират с еднотипен за всяка държава екип и групите се превождат от националните знамена на участващите държави.

Това са първите професионално организирани олимпийски игри, въпреки че са организирани само за две години. За първи път са построени стадион (Уайт Сити) с капацитет 70 000 и плувен басейн специално за олимпийските игри. Игрите са финансирани без държавно участие и струват между 60 000 и 80 000 британски лири (съизмеримо с 5,7 – 7,6 млн. лири през 2012 г.) 

Върховият момент на олимпиадата е маратонът, преди който състезателите биваат преглеждани от лекар. Маратонът започва от замъка Уиндзор и свършва в олимпийския стадион. Разстоянието е с 2,195 км по-дълго от до тогава използваната дистанция за маратон от 40 км.

Впоследствие международната федерация по лека атлетика приема дължината да бъде 42,195 км. В края на състезанието италианецът Дорандо Пиетри влиза пръв в стадиона, но пада два пъти. Съдиите му помагат да стане и пресича пръв финалната линия. След състезанието е дисквалифициран. Времето на победителя, Джони Хейс от САЩ, е 2:55:18.4 часа.

Друг спорт, който се радва на голяма посещаемост е колоезденето. 

На тези олимпийски игри все още няма олимпийски огън, олимпийски кръгове и клетви на спортистите на съдиите. Всички те са въведени по-късно. 

Участват 2073 атлети, от които 44 жени. (по данни на „Би Би Си“ броят на атлетите е 2035, от които 36 жени). Броят на участващите нации е труден за определяне и различни източници посочват различен брой държави поради политически и други причини. Австралазия е включена като нация, представляваща Австралия и Нова Зеландия, въпреки че Нова Зеландия получава независимост от Австралия през 1905 г.

Въпреки че Бохемия не е независима държава, а част от Австро-Унгария, тя получава правото да се състезава като независима нация. Финландия формално е част от Русия и Русия настоява финландското знаме да не бъде показвано, но всички източници разделят двете нации. Великобритания участва с общ отбор, но може да се счете и че Англия, Шотландия и Уелс участват като самостоятелни нации.

В хокеят на трева Великобритания е представена от четири отбора – тези на Англия, Ирландия, Шотландия и Уелс. Въпреки желанието на Ирландия да се състезава под собствено знаме, организаторите не допускат това.

Същевременно Южна Африка се състезава със собствен отбор, въпреки че формално до 1910 г. е британска колония. Исландия, подобно на Финландия, е част от Дания през 1908 г., но всички източници посочват, че исландският представител не е бил част от отбора на Дания.

За Швейцария се състезава един единствен лекоатлет, който е роден германец и все няма да получи швейцарско гражданство до 1917 г. Турция е заявила само един гимнастик за участие, но в нито един източник не е намерено негово класиране, затова се счита, че Турция не е участвала на тези олимпийски игри.

*Обновена юни 2021