VIII летни олимпийски игри се провеждат в Париж, Франция от 4 май до 27 юли 1924 г. Другите градове кандидатирали се за домакини са Рио де Жанейро, Берлин, Амстердам, Лос Анджелис и Рим.

За подготовката на игрите са похарчени 10 милиона френски франка.

Това е последната олимпиада организирана под ръководството на Пиер дьо Кубертен.

Знаете ли, че...

България участва за втори път на олимпиада. Страната взима участие и на първите модерни олимпийски игри в Атина през 1896, но само с един състезател- Шарл Шампо. Този път България изпраща 24 спортиста, но те не успяват да спечелят медал. Сред тях са поручик Крум Лекарски и ротмистър Владимир Стойчев в турнира по конен спорт. Председателят на БОК Ефтим Китанчев проявява рядък жест като отказва да пътува до Париж, за да може на негово място с тези пари да замине състезател.

Церемониите по откриване и закриване, както и някои спортни състезания се провеждат на стадион Olympique Yves-du-Manoir, който има капацитет от 45 000 души.

Финландците доминират на дългите разстояния в бягането, а британците и американците в по-късите дистанции. Финландецът Пааво Нурми печели състезанията на 1500м, 5000м. Два от медалите си печели в разстояние от един час.

Британецът Харолд Ейбрахамс печели бягането на 100 метра, а Ерик Лидел на 400м. Техните истории са показани във филма Chariots of Fire

Дистанцията в маратона е променена на 42 км.

Джони Вайсмюлер печели три златни медала в плуването и един във водната топка.

Французинът Роже Дюкре печели 5 медала във фехтовката. Три от тях са златни.

Германия не взима участие поради скоро завършилата Първа световна война.

Тенисът на корт участва за последен път преди да бъде възстановен след повече от 60 години в Сеул.

*Обновена юни 2021