Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Вторият цикъл от триседмичния маратон в евротурнирите започва тази седмица. Едно от големите дербита в Шампионска лига е между Интер и Реал Мадрид. Двата отбора се изправят един срещу друг на "Джузепе Меаца" и сблъсъкът е равносилен на финал за тях. В класирането "нерадзурите" са на дъното с едва 2 точки, "кралете" и  Шахтьор Донецк имат 4 т., лидер е Борусия Мьонхенгладбах с 5 т. Това означава, че всяка една среща до края е от изключително значение.

В началото на месеца Реал сломи Интер след драматично 3:2 в Мадрид, с което изравни общата статистика в съперничеството им – по 7 победи за всеки, 2 равенства. Головата разлика е 23:21 в полза на испанския колос. Но в Италия предимството е на страната на "нерадзурите". Те имат 5 успеха при 2 равенства, като миланци спечелиха последните 3 двубоя на "Джузепе Меаца" с два гола разлика – 3:1, отново 3:1 и 2:0.

Бруно Акрапович ще дебютира начело на ЦСКА в Лига Европа при домакинството на Йънг Бойс. "Червените" преследват първи гол и първа победа в груповата фаза на турнира през този сезон и надеждите са свързани именно с босненския спец. Швейцарците имаха тежък мач през уикенда – 2:1 над Базел, докато "армейците" почиваха, защото Вечното дерби с Левски беше отложено заради коронавирус на "Герена". На "Армията" имат кадрови проблеми преди срещата. Участието на основни фигури като Валентин Антов, Амос Юга, Жеферсон, Греъм Кери и Иван Турицов е под въпрос. С контузия е Густаво Бусато, Брадли Мазику е с положителна проба за коронавирус.

Лудогорец ще гони първи точки в групите през този сезон при гостуването си на Тотнъм, който само преди два дни сломи с 2:0 Манчестър Сити. Разградчани имат две гостувания в Англия в историята си – 1:2 от Ливърпул и срамното 0:6 от Арсенал. Сега "орлите" ще се опитат да заличат лошите спомени, които имат от Лондон, но задачата им ще е много тежка.

В края на седмицата традиционно е време за мачовете от вътрешните първенства. У нас Берое – Левски няма да се състои, защото старозагорци са под карантина заради 10 или повече футболисти, диагностицирани с COVID-19. Най-интересния мач е между ЦСКА и ЦСКА 1948. На старта на първенството дербито между "червените" завърши 2:2 и сега двата отбора са амбицирани за победа. Съперниците са съседи в класирането: домакините са 3-ти, новакът в елита е 4-ти, като ги разделя само една точка.

В Италия Милан ще брани първото си място при домакинството на Фиорентина. Гостите обаче спечелиха последните си два мача на "Сан Сиро" – 3:1 и 1:0. Освен това голямата звезда на "росонерите" Златан Ибрахимович е под въпрос. Шведът, който има 10 гола в 6 мача през сезона в калчото, е с контузия от победата с 3:1 над Наполи и тепърва ще минава прегледи.

В Испания Барселона ще се връща на победния път при домакинството си на Осасуна. През миналия сезон каталунците не победиха отбора от Памплона и в двата мача – 2:2 и 1:2 на "Камп Ноу", с което гостите прекъснаха серията си от 6 поредни загуби на този стадион. Реал Мадрид пък приема Алавес. "Кралете" спечелиха последните си 8 домакинства на този съперник с внушителната голова разлика 28:3 и ще се опитат да продължат тоталната си доминация.

В английската Висша лига дербито е между Челси и Тотнъм, който дели върха с Ливърпул с по 20 т. "Шпорите" загубиха последните си два мача на "Стамфорд Бридж" за първенство – 0:2 и 1:2, а от 1990 г. имат само 2 победи в дома на "сините" – 2:1 (1990 г.) и 3:1 през 2018 г. В останалите случаи Челси е спечелил 20 пъти, ремитата са 9. Шампионите пък гостуват на Брайтън, срещу когото спечелиха последните си 8 двубоя във всички турнири. Добрата новина за тях е, че Мохамед Салах даде отрицателна проба за коронавирус и може да се завърне в игра.

В Германия хегемонът Байерн Мюнхен гостува на Щутгарт. Баварците спечелиха последните си 8 мача в Бундеслигата на "Мерцедес-Бенц Арена" и нямат загуба на този стадион от 2007 г., когато паднаха с 1:3. През този период ремитата са 2. Борусия Дортмунд пък приема Кьолн, срещу когото спечели последните си 4 мача за първенство. Гостите не са побеждавали на "Сигнал Идуна Парк" от 1991 г. От тогава имат 16 загуби на този стадион, при 4 равенства.

Програмата за седмицата: 

Шампионска лига, групова фаза, 4-ти кръг

Вторник от 19.55 часа:
Краснодар – Севиля
Рен – Челси 

От 22.00 часа:
Борусия Дортмунд – Брюж
Динамо Киев – Барселона
Ювентус – Ференцварош
Лацио – Зенит
Манчестър Юн – Башакшехир
ПСЖ – РБ Лайпциг

Сряда от 19.55 часа:
Борусия Мьонхенгладбах – Шахтьор Донецк
Олимпиакос – Манчестър Сити

От 22.00 часа:
Аякс – Мидтиланд
Атлетико Мадрид – Локомотив Москва
Байерн Мюнхен – РБ Залцбург
Интер – Реал Мадрид
Ливърпул – Аталанта
Олимпик Марсилия – Порто

Лига Европа, 4-ти кръг, групова фаза

Четвъртък от 19.55 часа:
ЦСКА – Йънг Бойс
Лил – Милан
Молде – Арсенал

От 22.00 часа:
ЧФР Клуж – Рома
Наполи – Риека
Тотнъм – Лудогорец 

България, efbet Лига, 14-ти кръг 

Петък от 17.30 часа:
Черно море – Славия

Събота от 12.00 часа:
Арда – Монтана

От 18.30 часа:
Локомотив Пловдив – Ботев Пловдив

Неделя от 14.45 часа:
Лудогорец – Ботев Враца

От 19.45 часа:
ЦСКА – ЦСКА 1948 

Понеделник от 17.30 часа:
Етър – Царско село

Италия, Серия "А", 9-ти кръг

Събота от 16.00 часа:
Сасуоло – Интер

От 19.00 часа:
Беневенто – Ювентус

Неделя от 16.00 часа:
Милан – Фиорентина

От 21.45 часа:
Наполи – Рома

Испания, Ла Лига, 11-ти кръг

Събота от 17.15 часа:
Валенсия – Атлетико Мадрид

От 22.00 часа:
Реал Мадрид – Алавес

Неделя от 15.00 часа:
Барселона – Осасуна

Англия, Висша лига, 10-ти кръг 

Събота от 14.30 часа:
Брайтън – Ливърпул

От 17.00 часа:
Манчестър Сити – Бърнли

Неделя от 16.00 часа:
Саутхемптън – Манчестър Юн

От 18.30 часа:
Челси – Тотнъм

От 21.15 часа:
Арсенал – Уулвърхемптън

Германия, Бундеслига, 9-ти кръг

Събота от 16.30 часа:
Борусия Дортмунд – Кьолн
Щутгарт – Байерн Мюнхен