Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази вечер и утре ще се изиграят първите два 1/2-финални мача от Шампионска лига. Първият противопоставя Реал Мадрид срещу Челси. По пътя към четирите най-добри отбора в турнира те вече елиминираха английски и испански отбор. "Белите" се справиха с Ливърпул на 1/4-финалите след 3:1 у дома и 0:0 на "Анфийлд". "Сините" отстраниха Атлетико Мадрид на 1/8-финалите след успех 1:0 като символичен гост и 2:0 на "Стамфорд Бридж". Иначе и двата отбора са с положителни баланси, когато се изправят срещу съперници от Англия и Испания. "Белият балет" е излизал победител 17 пъти срещу англичани, 13 пъти е бил на губещата страна. Челси има 18 успеха срещу испанци при 10 поражения.

Иначе лондончани спокойно могат да се определят като ахилесовата пета на Реал. Няма друг отбор, който да има толкова успешен баланс срещу мадридчани в поне три изиграни двубоя на европейската сцена. В досегашните три дуела "сините" от Лондон имат две победи и едно равенство. Последната им среща е през 1998 година в спор за Суперкупата на Европа, спечелен от Челси с 1:0. Другите са финал за КНК през 1971 г. – 1:1 в Атина и 2:1 за англичаните при преиграването.

Другият 1/2-финал противопоставя богаташите между ПСЖ и Манчестър Сити. Французите ще гонят второ поредно класиране на финал, докато "гражданите" никога не са се класирали за големия мач и само веднъж са стигали до финалната четворка, откъдето отпаднаха от Реал Мадрид през 2016 г. след 0:1 и 0:0 на "Етихад". През същия сезон Сити срещна ПСЖ в единствения сблъсък между двата отбора в Шампионска лига. Първата среща отново беше в Париж и завърши 2:2, а на реванша в Англия домакините спечелиха с 1:0. В тези двубои трите гола за "Гражданите" вкараха футболисти, които все още са в състава им – Кевин де Бройне се разписа два пъти, веднъж го стори Фернандиньо.

В Лига Европа също е време за 1/2-финалите. Дербито е между Манчестър Юнайтед и Рома на "Олд Трафорд". Отборите са стари познайници, но дуелите им през този век са от Шампионска лига. "Вълците" едва ли искат да си спомнят за мача на "Театъра на мечтите" през 2007 г., когато бяха пометени с 1:7. Въобще, на този стадион римляните имат 3 загуби от 3 гостувания. Останалите две са с по 0:1. После "Червените дяволи" приемат големия си съперник Ливърпул. Юнайтед изглежда непоклатим от 2-то място във Висшата лига, докато мърсисайдци се борят със зъби и нокти за Топ 4.

Те изостават на четири точки от 4-ия Челси, а за зона "Шампионска лига" се борят още Уест Хям, Тотнъм, даже и Евертън. Ливърпул не е печелил на "Олд Трафорд" от 2014 г. насам, когато се наложи с 3:0. Оттогава изминаха 8 мача във всички турнири, от които домакините спечелиха четири.

В Испания битката за титлата продължава с пълна сила. Барселона има възможността да оглави класирането, ако победи на "Камп Ноу" Гранада в отложена среща. Но после за каталунците предстои тежка визита на Валенсия. "Прилепите" правят слаб сезон, но не са губили от каталунците на "Местая" в три поредни мача в Ла Лига – една победа и две равенства. Реал Мадрид приема Осасуна в търсене на дванадесета поредна победа над този съперник у дома във всички турнири.

Интер може още този кръг да стане шампион на Италия, нещо в което едва ли някой се съмнява. Битката в Серия "А" е за Топ 4. В нея са замесени Аталанта, Наполи, Ювентус, Милан, вече и Лацио. И всяка грешна стъпка в оставащите пет кръга до края на сезона може да се окаже пагубна за изброените отбори по пътя към целта им. 

Програмата за седмицата:

Шампионска лига, 1/2-финали, първи мачове

Днес от 22.00 часа:
Реал Мадрид – Челси

Утре от 22.00 часа:
ПСЖ – Манчестър Сити

Лига Европа, 1/2-финали, първи мачове

Четвъртък от 22.00 часа:
Манчестър Юнайтед – Рома
Виляреал – Арсенал

Англия, Висша лига, 34-ти кръг

Събота от 14.30 часа:
Кристъл Палас – Манчестър Сити

От 19.00 часа:
Челси – Фулъм

Неделя от 16.00 часа:
Нюкасъл – Арсенал

От 18.30 часа:
Манчестър Юн – Ливърпул

Испания, Ла Лига, 33-ти кръг

Четвъртък от 20.00 часа:
Барселона – Гранада

Испания, Ла Лига, 34-ти кръг

Събота от 17.15 часа:
Елче – Атлетико Мадрид

От 22.00 часа:
Реал Мадрид – Осасуна

Неделя от 22.00 часа:
Валенсия – Барселона

Италия, Серия "А", 34-ти кръг

Събота от 19.00 часа:
Кротоне – Интер

От 21.45 часа:
Милан – Беневенто

Неделя от 16.00 часа:
Сасуоло – Аталанта
Наполи – Каляри

От 19.00 часа:
Удинезе – Ювентус

От 21.45 часа:
Сампдория – Рома

Купа на Германия, 1/2-финали

Петък от 21.30 часа:
Вердер – РБ Лайпциг

Събота от 21.30 часа:
Борусия Дортмунд – Холщайн  Кил