Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица има две големи дербита в Англия и Италия. Във Висшата лига е време за сблъсъка на Манчестър – Юнайтед срещу Сити. "Гражданите" са смятани за фаворити на "Олд Трафорд", а една от причините за това е историческия успех на Ливърпул на този стадион с 5:0 в края на миналия месец. Оле Гунар Солскяр успява някак си да спаси поста си начело на "червените дяволи", но ново тежко поражение от другия голям съперник може да "спусне гилотината върху главата му".

Напоследък Сити определено се чувства комфортно на "Театъра на мечтите" и има 4 победи, 1 равенство и само 1 загуба в последните 6 дербита. Сега битката е много важна и за двата отбора. Шампионите от "Етихад" изостават на 5 точки от лидера Челси, докато Юнайтед е на 5-та позиция и трябва да сведе до минимум грешките в битката за Топ 4.

На Ботуша Интер ще се опита да сложи край на чудесната форма на Милан. От началото на сезона "росонерите" редят победа след победа в Серия "А" и единствено Ювентус ги спря след 1:1 в Торино. Проблемът на пробуждащия се гигант се казва Наполи, който също не допуска грешки и сега за 7-кратния шампион на Европа става още по-трудно. "Нерадзурите" са настоящия властелин на калчото и спечелиха последните си две срещи без да допуснат гол – по 2:0 над Емполи и Удинезе.

Последното дерби на Милано Интер спечели с категоричното 3:0 и в последните 10 сблъсъка в калчото има само една загуба от "червено-черните" – 1:2 през 2020 г. Победите за "синьо-черните" са шест, при три равенства. Лошата новина за Милан е, че една от звездите им Тео Ернандес е наказан, след като получи червен картон при успеха с 2:1 над Рома на "Олимпико". Но именно в тази среща хората на Стефано Пиоли показаха, че знаят как да побеждават силните отбори на Ботуша и сега ще се опитат да затвърдят отличните впечатления.

В България също има интересни срещи. В събота ще се състои най-старото столично дерби между Славия и Левски. "Белите" се превърнаха в един от най-големите кошмари за "сините", след като в последното десетилетие ги лишиха от титла и Купа на България. Освен това Славия има пет победи над Левски в последните шест мача помежду им, от които три бяха на "Герена".

Намиращият се в първа сериозна криза през сезона ЦСКА приема един от големите си дразнители – ЦСКА 1948. "Червените" са без победа в последните си два мача в първенството – 1:3 от Локомотив Пловдив в София и 0:0 с Берое в Стара Загора. По-лошото за Стойчо Младенов е, че играта в тези срещи беше доста слаба. Междувременно ЦСКА падна и с 0:1 от Зоря Луганск в Лигата на Конференциите и почти изгуби шансове да прескочи групата. ЦСКА 1948 пък продължава със слабото си представяне и вече има 8 загуби през шампионата, в това число 2:4 с ЦСКА в 1-ия кръг.   

Най-интересните мачове за седмицата:

Шампионска лига, групова фаза, 4-ти кръг

Днес от 19.45 часа:
Малмьо – Челси
Волфсбург – Залцбург

От 22.00 часа:
Аталанта – Манчестър Юн
Байерн Мюнхен – Бенфика
Динамо Киев – Барселона
Ювентус – Зенит
Севиля – Лил
Виляреал – Йънг Бойс

Утре от 19.45 часа:
Милан – Порто
Реал Мадрид – Шахтьор Донецк

От 22.00 часа:
Борусия Дортмунд – Аякс
Ливърпул – Атлетико Мадрид
Манчестър Сити – Брюж
Лайпциг – ПСЖ
Шериф Тираспол – Интер
Спортинг Лисабон – Бешикташ

Лига Европа, групова фаза, 4-ти кръг   

Четвъртък от 22.00 часа:
Спортинг Брага – Лудогорец

Лига на Конференциите, групова фаза, 4-ти кръг

Четвъртък от 19.45 часа: 
Зоря Луганск – ЦСКА

От 22.00 часа:
Рома – Бодьо/Глимт

Англия, Висша лига, 11-ти кръг

Събота от 14.30 часа:
Манчестър Юн – Манчестър Сити

От 17.00 часа:
Челси – Бърнли 

Неделя от 16.00 часа:
Арсенал – Уотфорд 

От 18.30 часа:
Уест Хям – Ливърпул

Испания, Ла Лига, 13-ти кръг

Събота от 17.15 часа:
Селта – Барселона

От 22.00 часа:
Реал Мадрид – Райо Валекано

Неделя от 17.15 часа:
Валенсия – Атлетико Мадрид

Италия, Серия "А", 12-ти кръг

Събота от 19.00 часа:
Ювентус – Фиорентина

Неделя от 13.30 часа:
Венеция – Рома

От 21.45 часа:
Милан – Интер

Германия, Бундеслига, 11-ти кръг

Събота от 16.30 часа:
Байерн Мюнхен – Фрайбург

От 19.30 часа:
Лайпциг – Борусия Дортмунд

България, efbet Лига, 14-ти кръг

Петък от 17.15 часа:
Локомотив София – Берое

Събота от 12.30 часа:
Черно море – Царско село

От 15.00 часа:
Пирин – Ботев Пловдив

От 17.30 часа:
Славия – Левски

Неделя от 15.30 часа:
Арда – Ботев Враца

От 18.00 часа:
Лудогорец – Локомотив Пловдив

Понеделник от 17.30 часа:
ЦСКА – ЦСКА 1948