Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица ни очакват два големи мача в Шампионска лига, които са решителни за първите места в групите. Един срещу друг на стадион "Етихад" се изправят богаташите от Манчестър Сити и ПСЖ. Преди големия сблъсък "гражданите" са лидери с 9 точки, докато парижани имат 8 пункта, въпреки че през септември удариха с 2:0 у дома хората на Пеп Гуардиола. Но равенствата с Лайпциг (2:2) и Брюж (1:1) заставят Лео Меси, Килиан Мбапе, Неймар и компания да победят на Острова, ако искат да спечелят групата си.

ПСЖ обаче има доста тежка задача, защото определено не се чувства комфортно на "Етихад". На този стадион отборите са играли два пъти помежду си, откакто се превърнаха в едни от най-могъщите клубове в Европа. И в двата случая Сити спечели без да допусне гол – 1:0 през 2016 г. в 1/4-финална среща и 2:0 през миналия сезон в 1/2-финален реванш в Шампионска лига. И в двата случая англичаните се класираха напред, макар и още да не са печелили турнира.

В друга директна битка за 1-то място Челси посреща Ювентус. Сблъсъкът на "Стамфорд Бридж" е решаващ за домакините, които имат 9 т., докато "бианконерите" са с пълен актив от 12 пункта и ги устройва и равенство. Очакванията са Макс Алегри отново да избере защитна тактика, с която Юве излъга лондончани с 1:0 преди близо два месеца. Именно с този прийом торинци постигат добри резултати срещу силните отбори през сезона, а издънките им са основно срещу по-слаби тимове, които не оставят празни пространства в защита. В ерата на Шампионска лига Ювентус никога не е побеждавал в дома на Челси – 0:1 през 2009 г. и 2:2 през 2012 г., когато заличи пасив от 0:2. В директните мачове в турнира предимството е на страната на италианския гранд – 2 победи, 2 ремита и 1 загуба.

После за възпитаниците на Томас Тухел предстои нов тежък мач, домакинство на Манчестър Юнайтед във Висшата лига. "Червените дяволи" най-накрая изгониха Оле Гунар Солскяер, а мястото му временно зае Майкъл Карик. Последните два двубоя помежду им завършиха 0:0, но в последните пет мача в Лондон, Юнайтед определено има предимство – три успеха и две равенства във всички турнири. Две от победите са за ФА Къп и Купата на Лигата, една е за Висшата лига. Но сега Челси се намира в страховита форма от осем победи (едната с дузпи) и едно равенство в последните си девет сблъсъка във всички турнири.

Юнайтед е на другия полюс, което коства и поста на Солскяер, най-вече заради пораженията от Уотфорд (1:4), Манчестър Сити (0:2), Ливърпул (0:5) и Лестър (2:4). Въобще, от началото на сезона 20-кратният шампион на Англия има общо 17 мача, в които е постигнал 7 победи, 3 равенства и 7 загуби и няма успех в последните си три мача.

Но новата ера за Юнайтед започва с визитата на Виляреал в Шампионска лига. Мачът е от огромно значение, защото положението в група "F" е крайно напечено. Испанците и англичаните имат по 7 точки, следва Аталанта с 5 пункта и Йънг Бойс с 3 т. По-рано Юнайтед надделя над "жълтата подводница" с 2:1 с гол на Кристиано Роналдо в 95-ата минута и след редица отлични изяви на Давид де Хеа. През пролетта Виляреал победи Юнайтед на финала на Лига Европа след дузпи (1:1 в редовното време и продълженията), а преди това отборите се бяха срещали четири пъти помежду си. И всички въпросни срещи неизменно завършваха при резултат 0:0, което показва колко неудобен съперник е испанският тим за гранда от "Олд Трафорд".

Най-интересните мачове за седмицата: 

Шампионска лига, групова фаза, 5-ти кръг

Днес от 19:45 часа:
Динамо Киев – Байерн Мюнхен
Виляреал – Манчестър Юнайтед

От 22.00 часа:
Барселона – Бенфика
Челси – Ювентус
Лил – Залцбург
Малмьо – Зенит
Севиля – Волфсбург
Йънг Бойс – Аталанта

Сряда от 19:45 часа:
Бешикташ – Аякс
Интер – Шахтьор Донецк

От 22.00 часа:
Атлетико Мадрид – Милан
Брюж – Лайпциг 
Ливърпул – Порто
Манчестър Сити – ПСЖ
Шериф Тираспол – Реал Мадрид
Спортинг Лисабон – Борусия Дортмунд

Лига Европа, групова фаза, 5-ти кръг

Четвъртък от 19.45 часа:
Цървена звезда – Лудогорец

Лига на Конференциите, групова фаза, 5-ти кръг

Четвъртък от 22.00 часа:
Бодьо/Глимт – ЦСКА

Англия, Висша лига, 13-ти кръг

Събота от 14.30 часа:
Арсенал – Нюкасъл

От 17.00 часа:
Ливърпул – Саутхемптън

Неделя от 16.00 часа:
Манчестър Сити – Уест Хям

От 18.30 часа:
Челси – Манчестър Юнайтед

Испания, Ла Лига, 15-ти кръг

Събота от 22.00 часа:
Виляреал – Барселона

Неделя от 19.30 часа:
Кадис – Барселона

От 22.00 часа:
Реал Мадрид – Севиля

Италия, Серия "А", 14-ти кръг

Събота от 19.00 часа:
Ювентус – Аталанта

От 21.45 часа:
Венеция – Интер

Неделя от 16.00 часа:
Милан – Сауоло

От 19.00 часа:
Рома – Торино

От 21.45 часа:
Наполи – Лацио

Германия, Бундеслига, 13-ти кръг

Събота от 16.30 часа:
Волфсбург – Борусия Дортмунд

От 19.30 часа:
Байерн Мюнхен – Арминия

България, efbet Лига, 16-ти кръг

Петък от 12.15 часа:
Ботев Враца – Царско село

От 14.30 часа:
Славия – Ботев Пловдив

От 16.45 часа:
Черно море – Берое

Събота от 15.15 часа:
Пирин – Локомотив Пловдив

От 17.30 часа:
Арда – Левски

Неделя от 15.15 часа:
Локомотив София – ЦСКА 1948

Понеделник от 17.15 часа:
Лудогорец – ЦСКА