Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица предстоят тежки изпитания испанските грандове Реал Мадрид и Барселона преди коледните празници. "Кралете" гостуват на Атлетик Билбао, който през този сезон демонстрира колеблива форма.


 

Освен това "белите" играят доста успешно на "Естадио Сан Мамес" в последните години: имат 4 победи и 2 равенства в предишните си 6 мача на този стадион в Ла Лига, като спечелиха през 2020 и 2021 г. с по 1:0. Но и малко подценяване срещу коварните баски, със сигурност ще коства много на Реал.

В другото дерби Барса има доста тежко гостуване на Севиля, който се очертава основния преследвач на Реал за 1-то място в Ла Лига. През този сезон андалусийците играят отлично, спечелиха последните си 3 мача в шампионата и са вторият най-силен домакин през сезона в Испания със 7 победи и 1 равенство (2:2 с Алавес). От своя страна каталунците се намират на незавидното 8-мо място, но изостават само на 3 точки от Топ 4 и ще гонят задължителен успех на "Рамон Санчес Писхуан".

Барселона не е губил на този стадион в Ла Лига от 2015 г. насам и има 3 победи и 2 ремита. Но сега Севиля е фаворит в срещата и неслучайно големите букмейкъри залагат на андалусийците.

Традиционно през този период от годината има най-много мачове в Англия. Тази вечер са 1/4-финалните мачове за Карабо Къп, а после е време и за Боксинг дей, стига да не се стигне до ново отлагане на мачове заради огнището на коронавирус във Висшата лига. На 26  декември често сме ставали свидетели на много драматични двубои. Такъв беше случаят през 2007 г. между Челси и Астън Вила, които се изправят един срещу друг и сега в Бирмингам. Но тогава срещата беше на "Стамфорд Бридж", завърши 4:4 и беше малко, след като лондончани се разделиха с Жозе Моуриньо.

Сега двата отбора влизат в различна форма. Астън Вила се представя много стабилно при Стивън Джерард и под негово ръководство постигна 4 победи и записа 2 загуби в 6 мача във Висшата лига. Но пораженията бяха от Манчестър Сити (1:2) и Ливърпул (0:1), които са окупирали върха. Именно от него се отдалечи Челси, след като в последните си 5 сблъсъка постигна 2 победи, направи 2 ремита и падна с 2:3 от Уест Хям.


 

В друг интересен мач от Боксинг дей Сити приема Лестър. През миналия сезон "Лисиците" се наложиха на "Етихад" с 5:2 в истинско шоу и по този начин прекъснаха серията си от 4 поредни поражения на този стадион. Но сега "гражданите" влизат в мача в чудовищна форма от 10 успеха и 1 загуба в последните си 11 мача, като поражението беше в двубой без значение – 1:2 от РБ Лайпциг в Шампионска лига. Освен това хората на Пеп Гуардиола спечелиха последните си 6 мача вкъщи във всички турнири с голова разлика 19:3 и определено са големият фаворит.

Най-интересните мачове за седмицата: 

Англия, Карабао Къп, 1/4-финали

Днес от 21.45 часа:
Арсенал – Съндърланд

Утре от 21.45 часа:
Брентфорд – Челси 
Ливърпул – Лестър
Тотнъм – Уест Хям   

Англия, Висша лига, 19-ти кръг

В неделя от 14.30 часа:
Ливърпул – Лийдс Юнайтед

От 17.00 часа:
Манчестър Сити – Лестър
Норич – Арсенал
Тотнъм – Кристъл Палас

От 19.30 часа:
Астън Вила – Челси

Понеделник от 22.00 часа:
Нюкасъл – Манчестър Юн

Испания, Ла Лига, 4-ти кръг

Днес от 22.30 часа:
Севиля – Барселона

Испания, Ла Лига, 9-ти кръг

Утре от 20.00 часа:
Гранада – Атлетико Мадрид

Испания, Ла Лига, 21-ви кръг

Утре от 22.30 часа:
Атлетик Билбао – Реал Мадрид

Италия, Серия "А", 19-ти кръг

Днес от 21.45 часа:
Ювентус – Каляри

Утре от 19.30 часа:
Рома – Сампдория
Интер – Торино

От 21.45 часа:
Емполи – Милан
Наполи – Специя