Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица е време за класически мачове. Един срещу друг се изправят Левски – ЦСКА, Байерн Мюнхен – Барселона, Атлетико Мадрид – Реал Мадрид, завръща се и рурското дерби между Борусия Дортмунд и Шалке 04.

Вечното дерби на България ще се проведе за първи път след финала за Купата на България, който "сините" спечелиха с 1:0 и прекъснаха дългата си суша без трофей. Дебют от скамейката в мач №1 у нас ще направи Саша Илич, който пое "червените" през лятото.

Под негово ръководство ЦСКА не успя да се класира за груповата фаза на Лигата на конференциите, след като в плейофите беше елиминиран от Базел след 1:0 и 0:2 на реванша в Швейцария. Но у нас "армейците" се представят отлично и делят върха с Лудогорец с по 22 точки от 8 изиграни мача. ЦСКА не успя да победи единствено Локомотив София, който в последния кръг нанесе втора загуба на Левски в първенството.

"Сините" определено не се намират във върхова форма, а пред Станимир Стоилов има и кадрови проблеми. Двама от твърдите му титуляри – Ноа Сонко Сундберг и Билал Бари, са с контузии. За защитника има минимални шансове да играе в големия мач, но нападателят е с контузия, която най-вероятно е и доста тежка.

Относно мачовете между големите съперници, Левски няма победа над ЦСКА в 10 поредни сблъсъка в шампионата! "Червените" ликуваха в 4 от тях, за последно радостта беше за "сините" през февруари 2019 г. с 1:0 с автогол на Енрике.

В Европа погледите са насочени към мегасблъсъка в Шампионска лига между Байерн Мюнхен и Барселона. Всички очакват с нетърпение завръщането на Роберт Левандовски на "Алианц Арена" с екипа на каталунците, но има и друг много интересен факт.

Обикновено, когато двата колоса на Стария континент се изправят един срещу друг, единият неизменно се намира в жестока криза. Показателни са и резултатите: победи с 8:2, 4:0 и три пъти 3:0 за баварците, каталунците са ликували с 4:0, 3:0, 2:0 и др. Но сега Байерн и Барса се намират в добро положение, което прави двубоят още по-вълнуващ.

Шампионска лига предлага още няколко интересни дуела като Ливърпул (6) – Аякс (4), които имат общо 10 трофея в КЕШ/ШЛ, Манчестър Сити – Борусия Дортмунд, където Ерлинг Холанд ще се изправи за първи път срещу бившия си отбор, както и важни мачове на Челси и Ювентус, които гонят задължителни победи след фалстартовете си.

Но ще насочим погледи към вътрешните първенство в Европа, където е време за класически дербита. В Испания Атлетико Мадрид приема Реал Мадрид, който от началото на сезона има 7 победи от 7 мача. Но пред Карло Анчелоти има сериозно кадрови проблеми, най-вече с отсъствието на контузената звезда Карим Бензема. "Кралете" определено не се чувстват комфортно на стадион "Сивитас Метраполитано", където нямат победа в три поредни гостувания – 2 равенства и загуба с 0:1 през миналия сезон.

В Германия се завръща рурското дерби между Борусия Дортмунд и Шалке 04, след като минали сезон "кралскосините" играха във Втора Бундеслига, но бързо се завърнаха там, където им е мястото – в елита. "Жълто-черните" се намират в страховита форма срещу големия съперник от 3 поредни и убедителни победи – 4:0, 3:0 и отново 4:0. На "Сигнал Идуна Парк" положението за гостите е още по-стряскащо: 4 загуби в последните 8 мача, 3 равенства и само 1 победа. Но пък каква! През 2019 г. Шалке се наложи с 4:2 в дома на Дортмунд, а предния сезон измъкна 4:4 тук, след като до 61-ата минута изоставаше с 0:4!

В Италия също има интригуващи мачове. Рома на Жозе Моуриньо приема Аталанта, който има 14 точки и дели върха с Милан и Наполи. И именно "росонерите" и хората на Лучано Спалети се изправят един срещу друг на "Сан Сиро". През миналия сезон двата отбора си размениха по една победа с по 1:0 като гост, а Наполи определено се чувства комфортно на легендарния стадион, когато играе срещу "червено-черните" в калчото. "Партенопеите" не са губили визита на Милан в Серия "А" в 7 поредни мача, от които спечелиха 4, включително и последните 2. И във въпросната серия Милан отбеляза едва 1 гол, при 9 допуснати! 

Най-интересните мачове за седмицата:

Шампионска лига, групова фаза, 2-ри кръг

Днес от 19.45 часа:
Виктория Пилзен – Интер
Спортинг Лисабон – Тотнъм

От 22.00 часа:
Байер Леверкузен – Атлетико Мадрид
Байерн Мюнхен – Барселона
Порто – Брюж
Ливърпул – Аякс
Олимпик Марсилия – Айнтрахт Франкфурт

Утре от 19.45 часа:
Милан – Динамо Загреб
Шахтьор Донецк – Селтик

От 22.00 часа:
Челси – РБ Залцбург
Копенхаген – Севиля
Ювентус – Бенфика
Макаби Хайфа – ПСЖ
Манчестър Сити – Борусия Дортмунд
Рейнджърс – Наполи
Реал Мадрид – РБ Лайпциг

Лига Европа, групова фаза, 2-ри кръг

Четвъртък от 19.45 часа:
Шериф Тираспол – Манчестър Юн

От 22.00 часа:
Рома – ХИК Хелзинки
Бетис – Лудогорец

Англия, Висша лига, 8-ми кръг

Събота от 14.30 часа:
Уулвърхямптън – Манчестър Сити

От 19.30 часа:
Тотнъм – Лестър

Неделя от 14.00 часа:
Брентфорд – Арсенал

Испания, Ла Лига, 6-ти кръг

Събота от 17.15 часа:
Барселона – Елче

Неделя от 22.00 часа:
Атлетико Мадрид – Реал Мадрид

Италия, Серия "А", 7-ми кръг

Неделя от 13.30 часа:
Удинезе – Интер

От 16.00 часа:
Монца – Ювентус

От 19.00 часа:
Рома – Аталанта

От 21.45 часа:
Милан – Наполи

Германия, Бундеслига, 7-ми кръг

Събота от 16.30 часа:
Аугсбург – Байерн
Борусия Дортмунд – Шалке

България, efbet Лига, 11-ти кръг

Петък от 15.00 часа:
Спартак Варна – Ботев Пловдив

От 17.15 часа:
Хебър – Ботев Враца

От 19.30 часа:
ЦСКА 1948 – Септември

Събота от 15.15 часа:
Пирин – Локомотив София

От 17.30 часа:
Локомотив Пловдив – Черно море

От 19.45 часа:
Славия – Берое

Неделя от 16.45 часа:
Левски – ЦСКА

От 19.45 часа:
Лудогорец – Арда

Снимка: БГНЕС