Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

И тази седмица има свирепи сблъсъци на клубно ниво. Следващите дни са изключително тежки за шампиона на Италия Милан – гостуване на Челси и домакинство на Ювентус.

Големият проблем пред "росонерите", е пълният лазарет. С контузии на "Сан Сиро" са осем футболисти – Майк Менян и Тео Ернандес се завърнаха с травми от националния отбор на Франция. Така двамата се присъединиха към Алесандро Флоренци, Дивок Ориги и Златан Ибрахимович. При драматичната победа над Емполи, проблеми получиха още Симон Кяер, Давиде Калабрия и Алексис Салемакерс, като контузиите на последните двама изглеждат сериозни, но се очакват още подробности.

В исторически план Милан има два мача срещу Челси в Шампионска лига. През сезон 1999/00 двата отбора отново бяха в една група, а компания им правеха Херта Берлин и Галатасарай. На "Стамфорд Бридж" англичаните и италианците не си вкараха голове – 0:0, а на Ботуша отново не излъчиха победител след 1:1. Интересното е, че тогава "росонерите" завършиха на последно място с 6 точки, докато лондончани спечелиха групата с 11 пункта, изпреварвайки германците и турците.

В последно време Милан все пак играе по-успешно срещу един от големите си съперници в калчото Ювентус, но при гостувания. През миналия сезон двете дербита завършиха наравно – 1:1 в Торино и 0:0, но "бианконерите" играят добре  на "Сан Сиро". Домакините имат само една победа над торинци в 6 поредни дербита у дома – от 0:2 до 4:2 през 2020 г., с четири гола за Милан в рамките на 18 минути. В останалите случаи Юве спечели 3 двубоя, има и 2 ремита.

У нас днес ЦСКА приема Пирин, но сериозният тест за "червените" е следващият понеделник – гостуване на Лудогорец. Хората на Саша Илич вече загубиха едно от двете големи дербита след 0:2 от Левски и нов провал, ще увеличи напрежението на "Армията". "Армейците" играят много трудно в Разград и загубиха последните си 3 дербита на"Хювефарма Арена" – 0:5 тази година, 0:2 и 0:4 през 2021 г. Въобще, ЦСКА има само един успех на този стадион за първенство – 2:1 през 2017 г., пораженията са 12, при 3 равенства.

В европейските първенства също има интересни мачове. Ливърпул отдавна изчерпа правото си на грешки във Висшата лига, а сега гостува на Арсенал, който оглавява класирането и най-накрая мечтае за добро класиране в края на шампионата. Мърсисайдци спечелиха последните си 3 визити на "Емиретс" без да допуснат гол – два пъти 2:0 и 3:0, но проблемът им през този сезон е именно слабата игра в защита.

В Германия е време за Борусия Дортмунд – Байерн Мюнхен. Домакините ще се опитат да прекъснат черната си серия от 8 поредни загуби от баварците във всички турнири. В Бундеслигата гостите спечелиха и последните си 3 визити на "Сигнал Идуна Парк", и определено са фаворити в сблъсъка. В момента и двата отбора имат по 15 точки след колебанията на Байерн, но те вече са забравени след 4:0 над Байер Леверкузен на "Алианц Арена". 

Най-интересните мачове за седмицата:

Шампионска лига, групова фаза, 3-ти кръг:

Утре от 19.45 часа:
Байерн – Виктория Пилзен
Олимпик Марсилия – Спортинг Лисабон

От 22.00 часа:
Аякс – Наполи
Брюж – Атлетико Мадрид
Айнтрахт – Тотнъм
Порто – Байер Леверкузен
Интер – Барселона
Ливърпул – Рейнджърс

Сряда от 19.45 часа:
Лайпциг – Селтик
Залцбург – Динамо Загреб

От 22.00 часа:
Бенфика – ПСЖ
Ювентус – Макаби Хайфа
Челси – Милан
Манчестър Сити – Копенхаген 
Реал Мадрид – Шахтьор Донецк 
Севиля – Борусия Дортмунд

Лига Европа, групова фаза, 3-ти кръг

Четвъртък от 19.45 часа:
ХИК Хелзинки – Лудогорец
Омония – Манчетсър Юн
Щурм Грац – Лацио

От 22.00 часа:
Арсенал – Бодьо/Глимт
Рома – Бетис

Англия, Висша лига, 10-ти кръг 

Събота от 17.00 часа:
Челси – Уулвърхямптън
Манчестър Сити – Саутхямптън

От 19.30 часа:
Брайтън – Тотнъм

Неделя от 18.30 часа:
Арсенал – Ливърпул

От 21.00 часа:
Евертън – Манчестър Юн

Испания, Ла Лига, 8-ми кръг

Събота от 17.15 часа:
Атлетико Мадрид – Жирона

От 22.00 часа:
Хетафе – Реал Мадрид

Неделя от 22.00 часа:
Барселона – Селта

Италия, Серия "А", 9-ти кръг

Събота от 16.00 часа:
Сасуоло – Интер

От 19.00 часа:
Милан – Ювентус

Неделя от 19.00 часа:
Кремонезе – Наполи

От 21.45 часа:
Рома – Лече

Германия, Бундеслига, 9-ти кръг

Събота от 16.30 часа:
Байер Леверкузен – Шалке 

От 19.30 часа:
Борусия Дортмунд – Байерн

България, efbet Лига, 12-ти кръг

Днес от 15.00 часа:
Локомотив Пловдив – ЦСКА 1948

От 17.30 часа:
ЦСКА – Пирин

От 20.00 часа:
Берое – Левски

България, efbet Лига, 13-ти кръг

Петък от 17.30 часа:
Хебър – Локомотив София

От 20.00 часа:
Пирин – Берое

Събота от 17.30 часа:
Славия – Септември

От 20.00 часа:
Левски – Ботев Пловдив

Неделя от 17.45 часа:
Ботев Враца – Арда

От 20.15 часа:
ЦСКА 1948 – Черно море

Понеделник от 17.00 часа:
Спартак Варна – Локомотив Пловдив

От 20.00 часа:
Лудогорец – ЦСКА 

Снимка: Lap.bg