Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица фокусът е насочен към efbet Лига. Първенството на България се подновява след дългата зимна пауза, която треньорът на Левски Станимир Стоилов обяви за твърде къса. 

Мъри е на мнение, че на терените у нас няма как да се играе футбол в зимни условия и заяви, че това ще е по-скоро пързаляне на лед. Освен това "сините" имат и тежка задача – срещат Черно море. Сблъсъкът ще се играе във Велико Търново, тъй като 26-кратният шампион на България е наказан с лишаване от домакинство след безредиците на дербито със Славия в края на миналата година. Сега двубоят е много важен и за двата отбора, които се борят за участие в Лигата на конференциите през следващия сезон.

Левски завърши есенния дял в шампионата в огромна криза. "Сините" не постигнаха победа в последните си 8 мача, в които направиха 6 равенства и загубиха на два пъти от Славия. "Моряците" също не завършиха добре есента след едно реми, последвано от две поражения в първенството, но все пак се класираха за 1/4-финалите за Купата на България. В последните 5 мача между двата отбора, Левски има предимство с 3 победи, 1 равенство и 1 загуба.

За устремилият се към титлата ЦСКА също има тежко изпитания – гостуване на Берое. "Червените" не убедиха с резултатите по време на зимната подготовка, но са оптимисти, че най-накрая могат да спрат хегемонията на Лудогорец. Но за целта е нужен силен старт на новата година, а в Стара Загора винаги се играе трудно. "Армейците" нямат победа като гости на Берое в три 3 поредни мача – 2 загуби и едно равенство. В последните си шест визити на този стадион, ЦСКА има само 1 успех, 2 поражения и 3 ремита.

В Европа Реал Мадрид ще преследва първи трофей за годината. "Кралете" започват участието си на Световното клубно първенство с 1/2-финален сблъсък срещу Ал Ахли, който елиминира северноамериканския първенец Сиатъл Саундърс с 1:0 в Танжер с гол Мохамед Магди две минути преди края на редовното време. Другата двойка противопоставя Ал Хилал и носителя на Копа Либертадорес Фламенго. Срещите в Мароко ще се играят на 7 и 8 февруари, а финалът на турнира е на 11-ти февруари.

Реал е рекордьор по трофеи от турнира – 4 от 4 участия, на 2-ро място е Барселона с 3 купи. Иначе Европа доминира тотално в надпреварата с 14 победи, Южна Америка има 4 от общо 18 издания на Световното клубно първенство.

Програмата за седмицата:

Англия, Висша лига, 8-ми кръг

Сряда от 22.00 часа:
Манчестър Юн – Лийдс Юн

Англия, Висша лига, 23-ти кръг

Събота от 14.30 часа:
Уест Хям – Челси

От 17.00 часа:
Арсенал – Брентфорд

Неделя от 16.00 часа:
Лийдс Юн – Манчестър Юн

От 18.30 часа:
Манчестър Сити – Астън Вила

Понеделник от 22.00 часа:
Ливърпул – Евертън

Испания, Ла Лига, 21-ви кръг

Неделя от 17.15 часа:
Селта – Атлетико Мадрид

От 22.00 часа:
Виляреал – Барселона

Италия, Серия "А", 21-ви кръг

Вторник от 21.45 часа:
Салернитана – Ювентус

Италия, Серия "А", 22-ри кръг

Петък от 21.45 часа:
Милан – Торино

Събота от 19.00 часа:
Лече – Рома

Неделя от 19.00 часа:
Ювентус – Фиорентина

От 21.45 часа:
Наполи – Кремонезе

Понеделник от 21.45 часа:
Сампдория – Интер

Германия, Бундеслига, 20-ти кръг

Събота от 16.30 часа:
Байерн – Бохум
Вердер – Борусия Дортмунд

България, efbet Лига, 19-ти кръг

Петък от 17.30 часа:
Ботев Пловдив – Локомотив София

Събота от 12.30 часа:
ЦСКА 1948 – Хебър

Събота от 15.00 часа:
Спартак Варна – Лудогорец

От 17.30 часа:
Левски – Черно море

Неделя от 12.00 часа:
Септември – Арда

От 14.45 часа:
Берое – ЦСКА

От 16.45 часа:
Локомотив Пловдив – Ботев Враца

Понеделник от 17.00 часа:
Славия – Пирин

Световното клубно първенство

1/2-финали:

Вторник от 21.00 часа:
Фламенго – Ал Хилал

Сряда от 21.00 часа:
Ал Ахли – Реал Мадрид

Финал, събота от 20.00 часа 
Фламенго – Ал Хилал/Ал Ахли – Реал Мадрид

Снимка: Lap.bg