Германия беше на минути от отпадането, но издрапа до 2:2 с Унгария в мач от група "F" на Евро 2020, игран насред стадион "Алианц Арена".

Бундестимът имаше пълно превъзходство през първото полувреме, но беше поразен още в 11-ата минута, когато Адам Салай вкара с глава. Малко след това Матс Хумелс беше близо до изравняването, но уцели гредата.

Само в рамките на две минути в средата на второто полувреме напрежението ескалира. Кай Хаверц изравни с глава пред голлинията, но германците не можаха да се порадват. Унгарските футболисти отново ги охладиха, защото възстановиха преднината си при изпълнение на център и гол с глава на Андраш Шефер.

В 84-ата минута натискът на Маншафта все пак даде резултат и Леон Горецка прати топката във вратата на съперника, хвърляйки в див екстаз футболисти, треньори и фенове на националния си отбор. 

Така Германия завърши на второ място с актив от 4 точки и на осминафиналите се изправя срещу Англия на стадион "Уембли" (29 юни). Лидерът Франция (5 точки) ще играе на осминафиналите срещу Швейцария на 28 юни. Завършилата на трето място в групата Португалия ще мери сили с Белгия на 27 юни.

Как се разви мачът Германия - Унгария по минути вижте тук!

За зрелищното равенство 2:2 между Португалия и Франция четете тук!


Двата отбора стартираха кротко и заложиха на опознаването, като чак в четвъртата минута Джошуа Кимих отправи първия точен удар. Той си спря блестящо в пеналта и би в долния десен ъгъл, но вратарят Гулачи спаси сравнително лесно с една ръка.

Унгарците сензационно откриха резултата при първата си опасна акция в срещата. Центриране отдясно на Роланд Шалай намери Адам Салай и той вкара безпощадно с глава пред погледа на вратар №1 на планетата Мануел Нойер.

Постепенно натискът на германците се засили и те обсадиха пеналта на противника. Гнабри беше блокиран, след което Матс Хумелс нацели гредата с глава при включване в атака. Колегата му в отбрана Матиас Гинтер пък беше изпуснат от отбраната на маджарите и стреля, но право в обсега на вратаря Петер Гулачи.

Десетина минути преди почивката бурята над Мюнхен стана изключително силна, защото дъждът беше гарниран и с мощен вятър, който изравняваше силите на терена. Шалай отправи точен удар от дистанция, но Нойер улови. Точно преди паузата Хаверц отправи слаб и неточен удар.

Именно с точен удар на Хаверц започна и второто полувреме, но Гулачи беше заел добра позиция и успя да улови силния снаряд. След час игра и Унгария уцели гредата, като този път Шалай прати топката във външната част на лявата сглобка при изпълнение на пряк свободен удар.

В 66-ата минута Германия изравни на късмет. Гулачи излезе, но се размина с топката при центриране и Матс Хумелс насочи топката към голлинията. Там Кай Хаверц стори най-лесното и направи добавка с глава. Секунди след това той беше заменен.

Не е за вярване, но Унгария изравни веднага - след изпълнение на център. Топката си минаваше като на парад през германските футболисти в тяхната половина и отскубналият се Андраш Шефер вкара като в контрола с глава пред погледа на слисания Нойер. Интересното е, че до последно Шефер беше гонен от... Лерой Сане.

В 81-та минута Тони Кроос комбинира с Госенс и би от движение с върха на обувката си, но покрай дясната греда! Само три минути след това обаче германците все пак изравниха - влезлият като резерва Леон Горецка заложи на бомбен изстрел и намери десния ъгъл от 13 метра.

 

Германия - Унгария 2:2

0:1 Адам Салай - 11'
1:1 Кай Хаверц - 66'
1:2 Андраш Шефер - 68'
2:2 Леон Горецка - 84'


Германия: Нойер, Хумелс, Рюдигер, Гинтер (Фоланд - 82'), Госенс (Мусиала - 82'), Кимих, Гюндоган (Горецка - 58'), Кроос, Сане, Хаверц (Вернер - 67'), Гнабри (Мюлер - 68')

Унгария: Гулачи, Орбан, Атила Салай, Него, Фиола (Николочи - 88'), Ботка, Наги, Шефер, Клайнхайслер (Ловренчич - 89'), Шалай (Шьон - 75'), Адам Салай (Варга - 82')