Германия се класира на Мондиал 2022, побеждавайки Северна Македония без никакви проблеми с 4:0 като гост в световна квалификация от група "J", играна на стадион "Тодор Проески Арена".

Момчетата на Ханзи Флик имаха тотално превъзходство през първото полувреме, но така и не успяваха да поведат, а точно преди паузата гредата спаси западната ни съседка при удара на Тимо Вернер.

Логичното се случи пет минути след подновяването на играта, когато Кай Хаверц вкара на празна врата след асистенция на Томас Мюлер. Двайсетина минути преди края на редовното време дойде моментът на критикувания от всички Тимо Вернер, който прати Маншафта в Катар с два бързи гола, които за капак бяха и много красиви.

В 84-ата минута младият Джамал Мусиала вкара първия си гол за Маншафта. Така два кръга преди края Германия се бетонира на върха с 21 точки, а Северна Македония падна до трето място с 12 точки. Втори излязоха румънците с 13 точки, след като днес победиха Армения с 1:0.


Гостите стартираха много силно и още във втората минута Джошуа Кимих можеше да отбележи с глава, но вратарят на домакините Димитриевски се намеси. След това Никлас Зюле реши да обстрелва съперниковата врата, но беше неточен.

Велковски отправи неточен удар за западната ни съседка, а малко след това на отсрещната врата Димитриевски отново трябваше да се намесва и изби в корнер. Германците все още доминираха, но двубоят вече беше много по-изравнен, отколкото в началото.

Серж Гнабри отправи много тежък удар извън пеналта, но стражът на македонците отново се намеси, за да стори същото при опита на Тимо Вернер почти веднага след това. Германия също трябваше да се отбранява и в 26-ата минута най-добрият вратар на планетата Мануел Нойер улови шута на Елиф Елмас.

До края на първото полувреме Гнабри би покрай целта, Вернер шутира слабо в ръцете на вратаря, а левият страничен стълб спаси македонците при следващия удар на Вернер.

Пет минути след подновяването на играта Германия откри резултата след бърза контраатака. Томас Мюлер беше намерен с дълбок пас от Гнабри и не се полакоми, а чукна вляво за свободния Кай Хаверц, вкарал на празна врата.

Бундестимът не спираше да натиска и неистово търсеше дублиране на своя аванс, но топката така и не влизаше отново в "македонската" врата. В средата на втората част германците бяха отправили 13 изстрела, срещу три за своя опонент, владеейки топката в 70% от времето.

В 70-ата минута критикуваният от мнозина Тимо Вернер най-после счупи каръка и се разписа, след като беше главен виновник за резила срещу този съперник в Дуисбург на 31 март. Този път нападателят простреля македонците с бомбен удар, но голяма част от овациите отидоха за шеметната асистенция с с петичка във въздуха на Томас Мюлер.

Позволил на напрежението да се отпуши като тапа на шампанско, Вернер показа, че многомилионният му трансфер в Челси от миналата година не е случаен. Той овладя в пеналта и в 73-ата минута много технично вкара кълбото в долния десен ъгъл - 0:3!

В 84-ата минута Джамал Мусиала също записа името си сред реализаторите, вкарвайки за първи път за Маншафта. Младата звезда на Байерн Мюнхен получи от Карим Адейеми и не сбърка очи в очи с вратаря.

Северна Македония - Германия 0:4

0:1 Кай Хаверц - 50'
0:2 Тимо Вернер - 70'
0:3 Тимо Вернер - 73'
0:4 Джамал Мусиала - 84'