За първи път в историята си Германия не печели първите си два мача на световни финали. Това стана факт след снощното 1:1 с Испания, което последва резила срещу Япония (1:2).

Победа над Коста Рика обаче ще означава класиране, освен ако Япония не победи Испания. Със само 38 процента владеене на топката Бундестимът записа свой антирекорд на световни финали снощи.

"Най-важното е, че още сме живи - каза вратарят и капитан Мануел Нойер. - Но по-добре нещата да бяха само в наши ръце. Беше труден мач срещу много добър отбор на Испания. Поехме борбата и не им позволихме много положения през 90-те минути.

Работата ни в защита беше превъзходна от атаката до защитата. Нашата компактност ги затрудни да ни отбележат. Техният гол беше просто качествен и много труден за защита. Въпреки това ние продължихме да вярваме в себе си."

За Ману това беше мач №18 за Германия на мондиали, с което той нахлу в Топ 10 на родината си. По толкова мачове имат Сеп Майер, Франц Бекенбауер и Томас Бертолд.

Лидер с 25 мача за Германия на световни финали е носителят на Златната топка за 1990 година - Лотар Матеус. Плътно зад него с 24 участия е Мирослав Клозе, който е голмайстор №1 в историята на световните първенства.