Известният български треньор Александър Станков е отказал оферта от Китай, научи Gol.bg. Предложението е било от третодивизионния ФК Шао Мао.

В крайна сметка въпросният клуб от най-многолюдната страна в света все пак назначи за треньор българин. Бившият капитан и наставник на ЦСКА Адалберт Зафиров пое амбициозния отбор от третото ниво на местния футбол.

Станков, който преди години направи име в Китай, не е приел офертата на Шао Ма. Името на клуба в превод на български означава малко конче. Предложението е било сравнително добро, въпреки че отборът се подвизава на по-ниско ниво, но Станков не е бил изкушен от него. Така се стигна до заминаването на Зафиров за Китай след отказа на 59-годишния специалист.

Припомняме, че през треньорската си кариера Станков води няколко китайски отбора – Далиен Аербин, Хунан Билоуз и Мейджоу Хака. Очевидно той е оставил добри впечатления в Китай с работата си, за да продължава да получава предложения от местни клубове за нови предизвикателства .

Станков, който е генетично свързан с ЦСКА, е бил три пъти старши треньор на „армейците“. Два пъти водеше Черно море. В Локомотив Пловдив по веднъж заемаше постовете на треньор и технически директор. Той имаше сравнително успешен период начело младежкия национален отбор на България.

„Моите врати към Китай не са затворени. Имам предложения оттам, които примерно не ме удовлетворяват. За да замина за Китай, трябва офертата да е много добра и да ме удовлетворява. Доста години бях в чужбина и като че ли съм се поизчерпал. Там имам много добро име, хората не ме забравят.

Наистина наскоро имах оферта за треньор на отбор от Китай, който се подвизава в Трета дивизия на китайската лига, но много богат клуб с добър проект. Отказах им. Става въпрос точно за ФК Шао Ма.

Не ме удовлетворява Трета дивизия, въпреки че кариерата ми в Китай стартира от отбор от същото ниво на футбола там. Вкарах тима си от Трета във Втора лига, а след това и в Първа лига. Наистина, отхвърлих една прилична оферта, но не ме удовлетворяваше нивото на отбора. Когато правех име в Китай, се съгласих, но сега не бях склонен да приема“, потвърди пред Gol.bg самият Станков.

„Не искам въобще да мисля за български футбол. Имам още доста сили да бъда полезен, но повече като технически директор например. Нямам нерви да бъде повече треньор в България“, категоричен е той.

„Направих си много хубава школа в София. Вложих доста пари. Направих терен с изкуствена настилка, с осветление и съблекални. Има 300 дечица в Красна поляна, които тренират под ръководството на десетина треньори. В това виждам бъдещето и там съм вложил лични, собствени средства“, заяви Станков.

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg