Властите взимат сериозни мерки, за да няма проблеми с организацията и сигурността на мача между Барселона и Реал Мадрид тази вечер, който започва в 21.00 часа българско време.

Около 1000 каталунски полицаи и 2000 частни охранители, както и националната полиция, са ангажирани с охраната на обществения ред преди днешното първо Ел Класико за сезона в Ла Лига. Барселона е домакин на Реал (Мадрид) в мач, който трябваше да се играе на 26-и октомври, а телевизия RTVE обяви, че тези мерки се взимат за да бъдат ограничени всички сепаратисти, които ще използват мача за своя демонстрация.

Също така от полицията обявиха, че имат готовност да спрат всеки фен, който по време на мача ще се опита да нахлуе на терена и евентуално да направи своите политически послания. Въпросната среща не се игра на своята официална дата, тъй като по същото време имаше друг протест на привърженици на каталунската независимост.

В социалните мрежи пък се появиха призиви от организацията Демократично Цунами за изграждане на барикади из града, в района на стадиона, които да попречат за нормалното придвижване на отборите и феновете.

Както е известно, футболната лига поиска от Барселона и Реал (Мадрид) да пристигнат заедно на стадиона и също така отборите да бъдат в един и същи хотел преди мача.

С призив към феновете се обърна и старши треньорът на Барселона Ернесто Валверде, който заяви, че няма как да им попречи да протестират или да изразят позициите си, но ги призова за уважително отношение.

"Не знам какво ще стане, ако мачът бъде прекратен, но искам да призова да не се смесват футбола и политиката. Футболът трябва да ни обединява, а не да ни разделя. Това, че двата отбора ще пристигнат заедно, е нещо малко, но много значимо и трябва да се има предвид от всички, заяви Ернесто Валверде.