Още по темата

 

Георги Димитров е сред големите фигури във футбола ни. В последните години стои настрана, но не е престанал да наблюдава какво се случва. Като цяло е песимист за развитието на футбола ни, но не спира да се надява, че нещо може да се случи. Джеки даде откровено интервю пред „Меридиан мач”, в което говори за скандала Жеков-Младенов, както и за случващото се в клуба.
 

- Господин Димитров, какво е мнението ви за скандала, който избухна между две легенди на ЦСКА - Петър Жеков и Стойчо Младенов?
 
- Някой ми каза за скандала, не бях разбрал за него веднага. Чух, че Жеков е казал нещо по адрес на Стойчо, но не знам точно какво му е отговорил. Какво да ви кажа? Още при ръководството на Лупи предупреждавах какво може да се случи, но никой не ме послуша. На хората им омръзна от скандали. И аз може да съм казвал нещо, но Стойчо го уважавам. Мисля, че сега само се отвлича вниманието с тези словесни престрелки. Ако ЦСКА беше станал шампион, никой нямаше да говори за този скандал. Сега обаче трябва да се отвлича вниманието от другите проблеми. Някой има интерес от това. А ЦСКА и Левски вече 10 години са с празни ръце.
 
- Защо се получава така?
 
- Защото отстреляха всички хора, които разбират от футбол и за големите фигури в клуба. Аз нищо не искам от ЦСКА, но вижте другите къде са? Къде е Емо Костадинов, Ицо Стоичков също се отдръпна. От 100 човека в клуба 90% не разбират нищо от футбол. Но не е виновен собственикът на ЦСКА, а хората, които са под него. Защо в момента хрантутим Люпко Петрович, който си говори едно и също цял живот?
 
- Селекцията на ЦСКА бе внушителна и навременна това лято. Коментарът ви?
 
- Ще кажа нещо за чужденците, когато ги видя в игра. От контролите не може да се прецени как ще се представят. Няма значение дали са българи или чужденци. Има хора, които много защитават българите, но когато не стават, какво да ги правим? Младите ни футболисти просто нямат желание да се развиват. Спортът и футболът по-специално искат дупе, а не само да се разхождаш и да се показваш. А пък чужденците явно са по-умни, тъй като са се уредили. Те и българите искат да излязат в чужбина и да играят в други първенства, но вече никой не ни иска.
 
- Няма ли ръководители в България, които да разбират от футбол?
 
- Огледайте се и ми кажете. Всеки дава съвети, но никой не казва как точно трябва да се направи. И знаете ли защо? Защото не знаят как стават нещата. Защото всички са връзкари. Едно време имаше големи футболисти, като Стоичков и те и без треньори и ръководители можеха да постигат успехи. Но и само с пари не става. Ако беше само с пари, Катар и Саудитска Арабия щяха да се боричкат помежду си за световен шампион, а не е така. Винаги съм казвал, че футболът е проста игра, но се движи напред от умни хора.
 
- Гореща тема е и стадион „Българска армия" и евентуалният строеж на ново спортно съоръжение на неговото място. Вие за нова арена ли сте?
 
- Не знам дали да вземам отношение и по тази тема. Някои хора ще кажат: „Този луд ли е?" Но как да ми харесва „Армията" в този си вид? Тя вече прилича на стадион „Локомотив" в „Надежда", защото е червено-черна. Черна е от дупките по стадиона, от липсващите седалки. На места сякаш е минало цунами и след него нищо не е пипано. Иначе хората показват снимки на нови стадиони, проекти. Но докато не видя да започне работа, няма какво да кажа. А докато ние си говорим как да направим един стадион и го почнем, някои хора пак ще се кача на Луната. А Лудогорец си направиха хубав стадион. И като гледам и следващите 5 години никой няма да ги стигне. Дори и нищо да не правят повече и да стоят на едно място.
 
- Какво мислите за жребия на нашите отбора в Европа?
 
- Слушах мнения, че жребият е лек и сме фаворити. Но ние сме фаворити само на приказки. Не мисля, че съперниците ни са слаби. Осиек изглеждат стабилен отбор, Ференцварош са си класа, а и са били МОЛ Види, Ружемберок са корави. Въпреки това, дано успеят всичките ни отбори. Дано да имаме поне 2 отбора, които стигнат далеч, а не да отпадаме още след първите един-два Кръга. Ако ни няма в турнирите през август, ще е лошо за целия ни футбол. Вижте, че от това страда много и националният ни отбор. Не може всеки път да започваме на чисто или от нулата, трябва да стъпим на нещо.

- Какво очаквате от новото първенство, което скоро ще започне?
 
- Нищо не очаквам, все едно и също се повтаря. Сменят формата уж да е по-интересно, но не разбират футбола. В българските отбори много се говори за силни колективи, но не си дават сметката, че силни колективи се правят със силни футболисти. Няма как да имаш само слаби футболисти и да стане силен колектив. Няма как всички да са равни, футболът винаги е напредвал заради големите футболисти, великите фигури.