Членът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Тодор Кантарджиев, ще стиска палци за "Левски" на предстоящото този следобед дерби срещу ЦСКА от първия кръг от плейофите на Първа лига. Срещата на националния стадион "Васил Левски" започва в 16:15 ч.

Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести призова феновете да не се събират на групи по трибуните и да не се прегръщат при отбелязването на гол, за да се предпазят от COVID-19.

"От дете съм на Сектор "Б". Да ви кажа и тогава пеехме, събирахме се, прегръщахме се и се целувахме. Сега е хубаво един-два месеца това да не се прави", каза проф. Кантарджиев пред bTV.

За двубоя между "червени" и "сини" е позволено стадионът да бъде пълен до 50% от капацитета му. На трибуните могат да присъстват 18 000 души.

"На футболните стадиони, когато са много хора, когато са в много близък контакт, и когато се радват заедно, прегръщат се и се целуват, поздравявайки любимия отбор, е възможно да стане заразяване.

Най-важното е никога на трибуната да не отива човек, който е с температура, с болки в гърлото, с кашлица и хрема. Въпреки че нашите запалянковци са всеотдайни - по-добре пред телевизора, за да не рискуват здравето на приятелите си.

За реда на стадионите следят организаторите, а РЗИ обикновено консултира организаторите на спортни състезания какво трябва да се направи. Най-важно е хората да имат самодисциплина - да пазят себе си и приятелите си.

За футбола... места по трибуните бол. По-добре редки групички и по-добре да не се събират по 20 души да се целуват при всеки гол. Слава Богу, че няма толкова голове... от медицинска гледна точка", добави с усмивка професорът, цитиран от "Монитор".