The Boot Room (б.р. - в превод стая за обувки) на "Анфилд" принадлежи към друга епоха, но все още съществуваше, когато Ливърпул спечели лигата на 28 април 1990-а. Това бе малка стаичка близо до съблекалните, която бе превърната от легендарния Бил Шенкли в неофициално място за срещи между него и треньорския му щаб. А спокойната атмосфера изплати дивиденти на онзи велик отбор на Ливърпул. През 1993-а The Boot Room беше разрушена, за да има по-голяма зала за пресконференции.

Многократните завоевания на английския и европейски футбол бяха начертани в онова затворено пространство, където Боб Пейсли и хората от щаба върху кошници, заобиколени от редица бутонки. Това беше и мястото, където се обсъждаха трансферните планове или просто се изпиваше по чаша уиски след някой мач. Това беше наистина друга епоха...

Днес на уебсайта на Ливърпул са изброени 21 членове от персонала на първия отбор, а това не включва скаутите, служителите на непълно работно време, треньора по хвърляне на тъчове Томас Гронемарк и психолога по представянето Лий Ричардсън. Общо Клоп се е обградил с над 40 служители. Но някои неща не са се променили през тези 30 години между 18-ата и 19-ата титла на мърсисайдци. Значението на отбора зад отбора, или така наречените хора в сянка, все още е огромно. Видеоразговорите по време на пандемията ни предоставиха шанс да погледнем в дома на Клоп във Формби. Това за пореден път ни даде потвърждение колко високо мениджърът на Ливърпул цени колектива.

МАЙКЪЛ ЕДУЪРДС

Този 40-годишен човек е част от най-важния триумвират в Ливърпул с Клоп и президента на спортната група Fenway Майк Гордън. Едуърдс не дава интервюта, но само каква история може да ни разкаже с трансформацията на червените от разточителни мачове до шампиони на Англия, Европа и света! Първият спортен директор на клуба беше десен бек за резервите на Питърбро, но беше освободен без нито един мач за първия отбор. След като завърши специалност бизнес мениджмънт и информатика, той се присъедини към Портсмът като анализатор при Хари Реднап. Последва го и в Тотнъм, където работата му като ръководител на анализа на резултатите впечатли Деймиън Комоли.

И така през 2011-а акостира на "Анфилд". Първоначално Едуърдс беше ръководител на представянето и анализа, след което стана директор по техническото изпълнение. Следващата му роля бе на технически директор и накрая стана спортен директор. Изкачването не мина гладко - несъгласията с Роджърс доведоха до грешки и критики към него, но той спечели абсолютното доверие на Клоп и Гордън. Ето ви пример - Едуърдс настоя за привличането на Мохамед Салах. Освен това бе с ключов принос за продажбата на Коутиньо в Барселона, а също така извърши основен ремонт на отделите за разузнаване и анализ на клуба. Новата репутация на Ливърпул за отличната работа на трансферния пазар се свежда до Едуърдс.

ПЕТЕР КРАВЕЦ

Юрген Клоп нарича своя асистент Окото. Той е човекът, който от най-дълго време е с германеца. Връзката им започна в Майнц, където Кравец е роден и започна кариерата си във футбола като видеоанализатор. Клоп играеше за Майнц и бе впечатлен от сесиите, провеждани от новия анализатор, плюс неговата старателна подготовка за тактиката на съперника. Така през 2001-а, когато Юрген пое Майнц през 2001-а, Петер бе повишен до главен разузнавач.

Клоп го взе със себе си в Дортмунд и Ливърпул, а сега на "Анфилд" той е отговорен за анализа и подготовката на видеоматериали. Кравец до голяма степен е "виновен" за подобреното представяне на мърсисайдци при статични положения и е силно иновативен треньор. "Дори сега все още съм изумен от нещата, които забелязва по време на мач. Той винаги е бил от съществено значение за мен, но личното му развитие в Ливърпул е просто изключително. Петер е толкова умен, проницателен и важен за нас", казва Клоп за Кравец.

ПЕП ЛИНДЕРС

Клоп беше опустошен, когато нидерландският треньор напусна Ливърпул, за да поеме НЕК Наймеген през януари 2018-а. И веднага го покани обратно, когато бе уволнен 4 месеца по-късно, след като не успя да спечели промоция в Ередивизие. Всичко това показва мнението на Юрген към проницателния 37-годишен наставник.

Линдерс работи в академиите на ПСВ Айндховен и Порто. Прекара 7 години в разработването на младежката система на португалския клуб. През 2014-а се присъедини към Ливърпул като треньор на отбора до 16 години, а след това се превърна във важна връзка между академията и Меллуд. Пеп беше един от малкото, които останаха след уволнението на Роджърс. Той и Кравец играят важна роля в разработването на тактическите похвати и промяната им по време на всеки мач.

ДЖОН АХТЕРБЕРГ

Треньорът на вратарите отнесе много критики заради представянето на Миньоле и Кариус, но всичко приключи с привличането на Алисон. Точно така, бившият страж на Транмиър изигра важна роля в трансфера на бразилеца, който заедно с Ван Дайк има трансформационен ефект. Ахтерберг за първи път забеляза потенциала на Алисон като 20-годишен младеж, играещ за Интернасионал в Бразилия. Пет години обширно разузнаване бяха възнаградени през 2018-а, когато Ливърпул за кратко направи от Бекер най-скъпия вратар в света - 65 млн. паунда. 48-годишният нидерландец, който се присъедини към червените през 2009-а като треньор на резервния отбор, преди да бъде повишен от Кени Далглиш 2 години по-късно, сега бере плодовете на страхотната си работа.

МОНА НЕМЕР

Клоп показа значението на малките детайли, след като назначи Немер за ръководител на храненето в клуба. До този момент повечето отбори имаха консултанти на непълно работно време в тази област. Мона, която е работила с младежки отбори в Германия, преди да прекара 3 години в Байерн с Пеп Гуардиола, оказа такова влияние върху хранителните навици на играчите, че някои от тях я смятат за майчина фигура.

Тя разработва диети, базирани не само на телесните мазнини и метаболизма на отделните футболисти, но и на позицията им на терена, различните култури и фигурите им. Тя инсталира станция за сок в съблекалнята в Мелууд и кухня в тази на "Анфилд". Освен това организира ястията за пътуванията в страната и чужбина. Храната се променя според различните часови зони и климатичните условия. На всичко отгоре тя дава уроци по готвене на играчите и техните семейства.

АНДРЕАС КОРНМАЙЕР

Подобно на Немер отговарящият за фитнеса и кондицията на отбора също беше примамен от Байерн в първото лято на Клоп на "Анфилд". Възпитаникът по спортна наука бе прекарал цели 15 години в Мюнхен, а според Клоп работата му е била ключов фактор за успеха на баварците. Подобно е и сега влиянието на Корнмайер в Ливърпул. Той е известен с печеленето на точки след 75-ата минута. Клоп го нарича "сержантът на тренировките". Андреас разработва индивидуални тренировъчни програми, които играчите следват в Мелууд, докато са в почивка или се възстановяват от контузия.

The  Guardian, превод на в-к Тема спорт