В началото на XXI век обаче водещата сила вече е Бразилия. На първенството през 2002 година зрителите стават свидетели на страхотен мач, в който кариоките детронират Италия с 3:2 гейма на четвъртфиналите, за да победят със същия резултат и Русия на финала.

На шампионатите през 2006 и 2010 година бразилците изравняват рекорда на Скуадрата от три поредни световни титли, побеждавайки на финалите Полша и Куба без загубен гейм. България постига голям успех на първенството в Япония преди 12 години, когато завършва на трето място.

През 2014 година Полша е домакин за първи път на световни първенства и печели втората си световна титла, детронирайки на финала бразилците с 3:1 гейма. 

Като цяло на световните първенства най-успешният отбор е Русия (СССР) с 6 златни, 3 сребърни и 3 бронзови медала. Бразилия и Италия имат по три титли, но южноамериканците водят с 2:1 втори места.

Чехия и Полша са двукратни световни шампиони, а САЩ и Германия имат по една титла. Румънци и кубинци могат да се похвалят с по две втори и две трети места.

Десетата волейболна сила към този момент в исторически план при мъжете е България. "Лъвовете" имат едно второ и цели четири трети места.

Тазгодишното световно първенство ще бъде първото, което ще се проведе в две държави - България и Италия.