Последният треньор, извел Левски до шампионската титла – Емил Велев, коментира пред Gol.bg ситуацията на „Герена“. Именно под ръководството на Кокала „сините“ триумфираха като първенци на България през сезон 2008/2009.

В първата част от интервюто пред медията ни легендата направи култова дисекция на Вечното дерби с ЦСКА, загубено с 0:2 от Левски. Сега Кокала даде и съвети на „сините“ по отношение на бъдещата лятна селекция. Той отговори и на въпроса дали е готов да се завърне отново на „Герена“, за да станат „сините“ пак шампиони.

Ето какво сподели Велев във втората част от интервюто пред медията ни:

- Г-н Велев, какво трябва да се промени в Левски за следващия сезон, след като се очертава този да е нулев, а единствената въпросителна е дали отборът ще си завоюва квота за участие в евротурнирите?

- Пак трябва да се прави селекция. Нужно е вратарят на отбора да се подготви сериозно.Според мен е необходимо да се вземе и вратар, както се говори за Даниел Наумов. Смятам, че той ще е добро попадение. Нужни са още централен нападател и разиграващ халф. Трябва да се привлекат поне двама-трима сериозни футболисти.

Все пак Левски е голямо име. Клубът заслужава да има добри футболисти.

- Последната титла на Левски е спечелена с Вас начело на отбора…

- Да, това е преди 15 години.

- Дали не е дошло време отново да Ви назначат за треньор, за да станат пак шампиони?!

- Ами а сега де!? Как да коментирам този Ваш въпрос? Не става аз да се самопредложа. Има си хора, които мислят за тези неща. Смятам, че са доволни от Костов и ще продължат с него.

- Готов ли сте да поемете Левски, ако все пак с течение на времето, независимо точно кога, от клуба отправят покана към Вас?

- За мен няма никакъв проблем да съм треньор, на който и да е отбор в България. Какъв е проблемът? Имам опита, имам самочувствието, имам всичко. Не ме е страх от предизвикателства!

Да, в Левски, който не е свикнал да работи под напрежение, ще му е много тежко. Докато аз това нещо го имам и като юноша, и като футболист в мъжкия отбор, а след това като помощник треньор и като старши треньор.

Факт е, че за последно Левски стана шампион, когато аз бях треньор на отбора. Но си има хора, които преценяват кой да бъде наставник на тима. Примерно може да искат да назначат чужденец след това.

Смятам, че в Левски няма да има треньорска рокада. За мен Николай Костов е добър треньор. Да, наистина бяха му продадени трима-четирима от топ играчите. Поне двама бяха милионни футболисти – Уелтън  и Роналдо. След техните продажби се намали нападателната мощ на Левски.

- Може ли да се каже, че донякъде Костов прави мини чудо, ако мога така да се изразя с оглед на потенциала, с който разполага отборът в момента?

- За момента изглежда, че е така.

- Какъв е призивът Ви към феновете на Левски, които очевидно през този сезон отново ще претърпят и чисто футболно разочарование?

- Феновете са за това да подкрепят отбора, за което им свалям шапка. Видяхме и на дербито, че те бяха много повече от тези на ЦСКА. Губехме с 2:0, но си подкрепяха отбора. Така и трябва да бъде.

А не да се разочароват. Не е приятно да паднеш два пъти подред и то от водещи отбори. Сега Левски трябва да се вдигне и с такава мисъл да отиде във Варна. Ще е тежко, но няма начин. Такива мачове се минават с битка. Знаете как се играе на стадион „Тича“ – агресивно, ритници, шутове. Няма много-много техника.

- И за финал – оптимист ли сте, че Левски ще играе в евротурнирите през лятото?

- Надявам се, че ще е така. Все пак има още мачове и отново ще срещнем отборите от първата шестица. Според мен Левски има шансове да се пребори, защото преди двете загуби от Лудогорец и ЦСКА отборът играеше много добър футбол.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Култово! Кокала каза пред Gol.bg кой трябваше на пази в дербито и отсече: ЦСКА игра като на флипер

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg