Разгромна загуба с 0:6 и изключително срамно петно за България заради расистките прояви, за които вече говори целият свят. Това е резултатът от мача на националния отбор по футбол срещу Англия, загубен позорно насред София при най-тежката ни домакинска загуба в историята.

Погледнат в дълбочина, двубоят на "Васил Левски" се оказа проявление на вероятно най-големите проблеми на българския футбол накуп - безхаберно управление, слаб футбол и (не)контролируеми фенове.

Оттук нататък въпросът е какво ще последва? Ще продължи ли българският футбол да дълбае дъното или най-тежката домакинска загуба в цялата история ще доведе до някакви промени?

Пълното обезличаване

"Разликата беше от земята до небето", каза бившият нападател Димитър Бербатов след мача.

Да загубиш от този отбор на Англия не е срамно. Воденият от Гарет Саутгейт състав вкара четири или повече гола в пет от шестте си мача дотук в квалификациите за Евро 2020.

Срамното за България е не резултатът, а цялостната представа за футбола. Националният отбор се обезличи напълно и вече в 11 последователни мача, десет от които официални, няма победа, липсва и играта. Дори ако двете поражения срещу Англия при голова разлика 0:10 бъдат оставени настрана с уговорката, че съперникът е прекалено силен, се вижда, че България не успя да победи нито Косово, нито Черна гора - отбори, за които преди години би се говорело с пренебрежение.

"Определено нямаме класа и това трябва да се знае. Искам да видя кога друг треньор ще дойде тука и ще гарантира нещо", каза селекционерът Красимир Балъков, който продължава да гледа към възможностите за класиране за Евро 2020 чрез очертаващите се мачове през март догодина.

"Тежко е след такава срамна загуба. Няма прилики, за да има разлики. Имаше толкова много ситуации, но пак казвам, че разликата е огромна. Можеше да направим нещо повече, за да не е толкова разгромна загубата. Голям срам беше това. Има на какво да ни научи този мач", каза вратарят Пламен Илиев.

(Не)контролируемите фенове

Освен от липсата на футбол, българският футбол продължава да страда и от проблема с феновете. Мачът е първият на такова ниво, в който става нещо подобно, заяви Саутгейт по темата с расизма и двете прекъсвания на играта като част от протокола на УЕФА.

Английските медии съобщават, че само за няколко минути е имало шест отделни случая на расистки прояви от трибуните, които са докладвани на отговорните лица. Те показаха и кадри с някои от нарушителите, правещи нацистки жестове.

Целият свят на футбола вече говори за станалото в София и очаква УЕФА да наложи тежки наказания. Нито затварянето на стадиона за един, два или пет мача, нито пък налагането на сурова глоба са притеснителните неща за българския футбол в случая.

Големият въпрос е може ли държавата да се справи с неконтролириуемите хора на стадиона, които правят българския футбол зависим от тях и поведението им. И иска ли изобщо да се справи?

Безгрешното управление

Вечерта припомни и за лицето на Българския футболен съюз (БФС). Президентът на БФС Борислав Михайлов си тръгна от "Васил Левски" преди края на мача, съобщи Би Ти Ви.

Преди последния съдийски сигнал стадиона напуснал и министърът на спорта Красен Кралев. Тези дни той трябва да обсъжда в Букурещ идеята за обща кандидатура с Румъния, Гърция и Сърбия за домакинство на Евро 2028 или Евро 2032. Расисткият скандал и срамът обаче вероятно ще ударят много лошо устрема на българското правителство към опита за получаване на голямо първенство във футбола.

И ще го върнат в българската действителност. В нея по традиция никой от БФС, никога и за нищо не е виновен и отговорен. Независимо дали става дума за националния отбор, който под ръководството на Михайлов не се е класирал на голямо първенство, или пък става дума за отлива на публика от българския футбол на клубно и национално ниво.

Този път липсваше дори изказване на вицепрезидента Йордан Лечков, който традиционно обира куршумите пред журналистите и развива тезите, че БФС няма вина за нищо.

Сега ще се очаква футболният съюз да представи пред Кралев и министър-председателя Бойко Борисов концепцията си за развитие на детско-юношеския футбол. "Дано да сме узрели, за да видим едно добро предложение и да бъде създаден добър проект, с който наистина след един цикъл от минимум шест години да имаме сериозни поводи за оптимизъм", каза министърът на спорта по темата преди два дни.

 

Материал на "Дневник"