Здравейте, уважаеми читатели, на Gol.bg. Заради липсата на мачове, причинена от пандемията от коронавирус, подновяваме рубриката си "Най-крилатите лафове на...". Днес е ред на Вини Джоунс.

 

Здравенякът остана в историята на британския футбол като един от най-колоритните, но и брутални играчи, направи нелоша кариера по терените на Англия с екипите на "Уимбълдън", "Лийдс", "Шефилд Юнайтед", "Челси" и "Куинс Парк Рейнджърс", записа и мачове за националния отбор на Уелс.

След края на кариерата си роденият на 5 януари 1965 г. в Уотфорд Винсънт Питър Джоунс стана дори още по-известен в амплоато на актьор. Нека си припомним някои от най-интересните цитати на Гадняра за футбола, киното и живота.

* Първият човек, когото ударих, беше акушерката, която израждаше майка ми.

* Футболът стана моят живот на 5 или 6 г. Най-ранният ми спомен е как ритах с първите бутонки и копирах Алън Бол. Беше 1970 г. - четири години след мондиала - когато вкарах три гола в училище.

* В двора винаги играехме на каса уиски. Каква друга мотивация могат да имат 9-годишни копелета?

* В ухото си винаги съм имал пиърсинг с брилянт. Надупчих се сам, когато бях на 16 г.

* Гордея се, че съм британец, винаги съм подкрепял монархията и съм много консервативен.

* Аз съм консерватор, но говоря за обикновената работническа класа. Поркам с момчетата в кръчмата, но мога да общувам и с принц Андрю. Аз разбирам и двете нива. Джентълмените не живеят в общи постройки, а в големи имения. Как тогава да разберат как живее пощальонът? Никога не бих отказал да стана депутат. Отдавна съм разбрал, че мога да се прославя, без да правя нищо добро

* Бях капитан на Уелс, роден съм в Англия, но винаги съм обичал Ирландия, а на риба и на снимки ходя в Шотландия. С две думи, ставам за реклама на всичко британско.

* Да, аз съм момче от неблагополучен район. Такъв район всички наричаха участъка от футболния терен, където аз играех.

* Ако Кристиано играеше по наше време, щеше да се тръшка и да се гърчи от болка, докато съм още на 5 метра от него.

* Веднъж съдията ми показа червен картон. Тогава смъкнах гащите и му показах члена си! Е, питам аз, кой от нас е по-голям мъжкар?

* Всеки, който излезеше срещу мен, прекрасно знаеше какво го чака.

* Най-бързото ми отстраняване? Когато болен кътник ми напомпа бузата! Всъщност това е единственото отстраняване в кариерата ми, с което съм съгласен.

* Футболната асоциация трябва да ми благодари: аз пренесох насилието от трибуните на футболния терен.

* Бог е дал на футболистите крака, за да ги троша.

* Когато замеряха с банани моя приятел Джон Фашаню (национала на Англия Фашаню е роден в Нигерия), аз ги събирах и ги хвърлях обратно. Исках да им покажа, че за да се доберат до него, трябва да минат през мен.

* Веднъж сграбчих Гаскойн за яйцата. Но, момчета, спомнете си, този ден беше Великден!

* Аз в никакъв случай не пропагандирам насилието, просто някои хора не ми оставят друг шанс

* Ако на терена изтича доктор, защо да не могат да изтичат две полуголи блондинки? Това май ще подейства по-добре от всякакво замразяване. 

* На разбора преди мача треньорът никога не говореше с мен за тактиката или игровата схема. Просто назоваваше фамилията на играча, който ще има честта да играе срещу мен.

* Както казват, ако човек те удари по лявата буза, шибни го в дясната. Така ли беше?

* Когато през 1986 г. вкарах победния гол срещу "Манчестър Юнайтед", получавах по 150 паунда на седмица.

* Когато през 1988 г. на финала за Купата на Англия победихме "Ливърпул", затова ми платиха 3000 паунда, макар че играчите на "Ливърпул" получиха по 10 000 само затова, че са излезли на терена. Но не се оплаквам.

* За 15 години във футбола не получих нито една похвала.

* Отдавна продадох душата си на дявола. За съжаление той се оказа треньорът на "Лийдс".

* Ние винаги трябва да носим със себе си своето минало.

* Един журналист написа, че Вини Джоунс ще пада все по-ниско, а след като приключи с футбола, никой повече няма да чуе за него. Завинаги запомних това.

* Аз обичам да чета. Особено биографиите на велики хора. В момента препрочитам моята биография - една великолепна книжка!

* Винаги съм бил прекалено едър и уродлив, така че единствената жена, на която допаднах, беше г-жа Мъртън (престаряла героиня от британско комедийно шоу).

* Таня ми дава сили - тя е убедена, че са я спасили, за да спаси мен (жената на Джоунс живее с присадено сърце над 20 г.). 

* В живота си винаги съм бил голям защитник на жените. Видя ли младеж, който се готви да удари девойка, искам да му откъсна главата. Това много ми харесва.

* Аз купувам шапки така, както жените си купуват обувки. Имам вече над 150 броя.

* В живота ми имаше удивителни моменти: пях за романтичната любов с Дони Озмънд, имах две сбивания в един ден в един и същи бар в Хемел Хемпстед и т.н. Може би трябваше да продължа да пея "Романтична любов".

* Харесвам Аляска, където ловя сьомга - фантастично е. Обикновено оставам в дървената хижа, около която няма никой на цели мили разстояние. Исках да отида с приятели, но съм щастлив да бъда и сам с природата.

* Моята кинокариера не стартира лесно: в нощта преди снимките за "Две димящи дула" трябваше да уча ролята, но вместо това се сбих със съседа. Затова на снимките пристигнах направо от затвора

* След поредната лента критиците са винаги категорични, че това е последният ми филм. Мисля, че следващият ми филм е 50-ият.

* Казвам на децата: ако сте се заблудили, винаги търсете възможност да се върнете на правия път. Аз вече го направих.

* Виждайки съседа зад волана на "Ролс ройс", американците му казват: "Ти навярно си работил много, за да добиеш това", но във Великобритания на такъв човек ще кажат: "Ти си един шибан късметлия!". 

* Ако ме поставят пред избор: да посетя премиера на филм или да отида на риба, бих предпочел да уловя няколко пъстърви. Никога не са ме интересували подобни светски щуротии.

* За да попаднеш в Холивуд, трябва да си малко гей или евреин - засега се ограничавам с евреин.

* Едно яко "Бентли" с тривиални стандартни номера е нещо неправилно. На добрата машина е нужен добър номер - такъв, който подчертава индивидуалността и става част от теб. На моя пише 100 VJ" и синът ми обяснява, че това означава "100-процентов Вини Джоунс". А на жена ми е 99 VJ.