Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Голямото дерби на Стария континент през тази седмица безспорно е между лидера в Серия "А" Милан и хегемона Ювентус. Този сезон "росонерите" и Интер имат златен шанс да нарушат 9-годишната доминация на "бианконерите" на Ботуша. В момента торинци изостават с 10 точки от върха, но са с мач по-малко – домакинството на Наполи. През миналия сезон Юве загуби на "Джузепе Меаца" с 2:4, въпреки че поведе с 2:0. Надигащият се гигант Милан е единственият непобеден отбор в Топ 5 на първенствата в Европа, а в послените си 27 мача в калчото има 20 успеха и 7 равенства.

В Италия предстои още едно голямо дерби: Рома приема Интер, който спечели последните си 8 двубоя в Серия "А" и се превръща в основен фаворит за Скудетото. Интересното е, че последните 5 мача между двата отбора неизменно завършват наравно, а в тази серия на стадион "Олимпико" ремитата неизменно са при резултат 2:2. "Нерадзурите" имат само една победа в калчото в дома на "вълците" за изминалото десетилетие – 3:1 през 2017 г. В останалите случаи Рома има 5 победи, равенствата също са 5.

В Англия е време за турнирните битки. Гвоздеят е между манчестърските съперници Юнайтед и Сити. Те се изправят помежду си в 1/2-финален мач за Купата на Лигата. Миналия сезон "червените дяволи" и "гражданите" отново бяха съперници в тази фаза на надпреварата и отборът на Пеп Гуардиола триумфира с общ резултат 3:2. Сега победителят ще се определи в един мач и жребият отреди той да се играе на "Олд Трафорд". Сити е без победа и гол на легендарния стадион в два поредни случая – 0:0 и 0:2, но преди това беше спечелил 3 поредни визити на "Театъра на мечтите" във всички турнири.

Гвоздеят за ФА Къп безспорно е между приятната изненада във Висшата лига Астън Вила и Ливърпул. Шампионите ще търсят мъст, след като само преди 3 месеца паднаха с унизителното 2:7 на "Вила Парк" във Висшата лига. Но това не е всичко! В края на 2019 г. мърсисайдци излязоха на този стадион с втория си отбор в среща от Купата на Лигата, защото по същото време участваха и на Световното клубно първенство. Астън Вила не пожали децата на Ливърпул и ги размаза с 5:0.

В Испания за Барселона предстоят тежки изпитания. Каталунците първо гостуват на Атлетик Билбао в отложен от 2-ия кръг на Ла Лига мач. Барса загуби последните си две визити на "Сан Мамес" с по 0:1, за първенство и Купата на Краля. За капак, вратарят на баските Унай Симон, е един от шестимата вратари в историята, който не е допускал гол от Лео Меси. После за Барселона предстои визита на съседа в класирането Гранада. През миналия сезон домакините сломиха каталунците вкъщи с 2:0 и сега ще се опитат да повторят упражнението си.

В Германия е време за две дербита. Борусия Мьонхенгладбах приема хегемона Байерн Мюнхен. В последните 5 двубоя помежду им на "Борусия парк", "жребците" имат 3 победи и 2 загуби, едната с 1:5. Но за последните 8 кръга баварците неизменно получават първи гол. РБ Лайпциг пък приема Борусия Дортмунд. Двата отбора се водят основни конкуренти на Байерн за титлата, а рурците спечелиха последните си две гостувания на "Ред Бул Арена" без да допуснат гол – 2:0 и 1:0.

Програмата за седмицата:

Англия, Висша лига, 17-ти кръг

Днес от 22.00 часа:
Саутхемптън – Ливърпул

Англия, ФА Къп, 1/32-финали

Петък от 21.45 часа:
Астън Вила – Ливърпул 

Събота от 19.30 часа:
Арсенал – Нюкасъл 

От 22.00 часа:
Манчестър Юн – Уотфорд

Неделя от 15.30 часа:
Челси – Моркамб
Манчестър Сити – Бирмингам 

От 19.00 часа:
Марине – Тотнъм

Италия, Серия "А", 16-ти кръг

Сряда от 16.00 часа:
Кротоне – Рома
Сампдория – Интер

От 19.00 часа:
Наполи – Специя

От 21.45 часа:
Милан – Ювентус

Италия, Серия "А", 17-ти кръг        

Събота от 21.45 часа:
Милан – Торино

Неделя от 13.30 часа:
Рома – Интер

От 16.00 часа:
Удинезе – Наполи 

От 21.45 часа:
Ювентус – Сасуоло

Испания, Ла Лига, 2-ри кръг

Сряда от 22.00 часа:
Атлетик Билбао – Барселона

Испания, Ла Лига, 18-ти кръг

Събота от 19.15 часа:
Атлетико Мадрид – Атлетик Билбао

От 19.30 часа:
Гранада – Барселона

От 22.00 часа:
Осасуна – Реал Мадрид

Германия, Бундеслига, 15-ти кръг

Петък от 21.30 часа:
Борусия Мьонхенгладбах – Байерн Мюнхен

Събота от 19.30 часа:
РБ Лайпциг – Борусия Дортмунд