Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица е време за реваншите на отборите ни в европейските клубни турнири. ЦСКА вече е изявен фаворит срещу Осиек, след като разби хърватите в София. Но в последните минути на мача "червените" допуснаха нелеп гол, който остави интригата за реванша след успеха с 4:2. Хората на Стойчо Младенов едва ли ще допуснат изненада, но ако това се случи, със сигурност ще берат голям срам. В исторически план ЦСКА само един път е гостувал в Хърватия за среща от евротурнирите. И това беше преди две години, когато "армейците" елиминираха именно Осиек след 0:1 като гост и успех с дузпи.

Лудогорец приема Олимпиакос в реванш от 3-ия квалификационен кръг на Шампионска лига. В Гърция разградчани се представиха страхотно и трябва да съжаляват, че не спечелиха, след като допуснаха гол в края за 1:1. Правилото за голове на чужд терен вече не важи, така че реваншът започва при напълно изравнени сили. При същия резултат завършиха и Локомотив Пловдив и Копенхаген у нас. Лошата новина за "смърфовете" е, че наш отбор никога не е побеждавал датския гранд като гост – Левски има загуба с 1:4, ЦСКА с 1:2, а Лудогорец направи 0:0, но беше елиминиран, след като падна в първия мач в София с 1:2.

Три от четирите големи европейски първенства започват в края на седмицата. Манчестър Сити стартира защитата на титлата си в Англия с гостуване на Тотнъм. "Гражданите" загубиха последните си две визити на "шпорите" във Висшата лига с по 0:2, а като прибавим и 0:1 за Шампионска лига, те са в негативна серия от 3 поредни поражения в дома на лондончани. Сега дербито ще мине под знака на Хари Кейн, който прави всичко възможно да се уреди трансфер на "Етихад". В друга интересна среща Манчестър Юнайтед приема един от големите се съперници – Лийдс Юнайтед. През миналия сезон "червените дяволи" разбиха "белите" с 6:2 на "Олд Трафорд" и сега ще се опитат да повторят постижението си.

В Испания започва ерата на Барселона без Лео Меси, който си тръгва от "Камп Ноу" по бюрократични причини. Каталунците приемат Реал Сосиедад, който от 1995 г. има само загуби на този стадион. Това са 25 поредни поражения, а за последно баските се наложиха на легендарното съоръжение през 1991 г. с 3:1. Ще е интересно сега как възпитаниците на Роналд Куман ще реагират психически заради тръгването на Меси и каква тактика ще избере нидерландският спец. Именно това дава надежди на Сосиедад, че може да прекъсне черната си серия на "Камп Ноу". Карло Анчелоти ще направи повторен дебют начело на Реал Мадрид с гостуване на Алавес, който миналия сезон се наложи с 2:1 над "кралете" в испанската столица, но у дома беше разбит с 1:4.

Започва и сезонът в Бундеслигата. Хегемонът Байерн Мюнхен има коварно гостуване на Борусия Мьонхенгладбах. В предсезонната подготовка баварците не постигнаха нито една победа под ръководството си на новия треньор Юлиан Нагелсман – равенство 2:2 с Аякс и загуби от Кьолн (2:3), Гладбах (0:2) и Наполи (0:3). Отделно Байерн падна и в последните си две визити на "Борусия Парк" – 1:2 и 2:3, което допълнително  увеличава напрежението. Борусия Дортмунд пък приема Айнтрахт Франкфурт, който миналия сезон се наложи с 2:1 на "Сигнал Идуна Парк", а у дома стигна до точка след 1:1.

Програмата за седмицата:

Шампионска лига, 3-ти квалификационен кръг, реванши

Утре от 21.00 часа:
Лудогорец – Олимпиакос (1:1 в първия мач)

Лига на конференциите, 3-ти квалификационен кръг, реванши

Четвъртък от 21.00 часа:
Локомотив Пловдив – Копенхаген (1:1)

От 22.15 часа:
Осиек – ЦСКА (2:4)

efbet Лига, 4-ти кръг

Петък от 21.00 часа:
Пирин – ЦСКА 1948

Събота от 18.15 часа:
Славия – Берое

От 21.00 часа:
Левски – Царско село

Неделя от 18.45 часа:
Локомотив София – ЦСКА

От 21.00 часа:
Арда – Лудогорец

Понеделник от 18.45 часа:
Черно море – Локомотив Пловдив

От 21.00 часа:
Ботев Враца – Ботев Пловдив

Суперкупа на Европа

Сряда от 22.00 часа:
Челси – Виляреал

Англия, Висша лига, 1-ви кръг

Петък от 22.00 часа:
Брентфорд – Арсенал 

Събота от 14.30 часа:
Манчестър Юн – Лийдс Юн

От 17.00 часа:
Челси – Кристъл Палас

От 19.30 часа:
Норич – Ливърпул

Неделя от 18.30 часа:
Тотнъм – Манчестър Сити 

Испания, Ла Лига, 1-ви кръг

Събота от 23.00 часа:
Алавес – Реал Мадрид

Неделя от 18.30 часа:
Селта – Атлетико Мадрид 

От 21.00 часа:
Барселона – Реал Сосиедад

Германия, Бундеслига, 1-ви кръг

Петък от 21.30 часа:
Борусия Мьонхенгладбах – Байерн Мюнхен

Събота от 19.30 часа:
Борусия Дортмунд – Айнрахт Франкфурт

Снимка: Lap.bg