Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица има няколко големи мачове, които засенчват 1/8-финалните реванши в Шампионска лига, където безспорното дерби е между Манчестър Юнайтед и Атлетико Мадрид, които направиха 1:1 в първия мач в Испания.

Но в Ла Лига е време за един от най-свирепите сблъсъци на планетата. Един срещу друг се изправят Реал Мадрид и Барселона, който преживява ренесанс под ръководството на Шави. Каталунците не само започнаха да побеждават, но в играта им се вижда лекота, напомняща на Дрийм тийма на Пеп Гуардиола, макар да е още много рано за подобни сравнения.

Но Барса е в серия от 4 поредни победи в първенството, а в три от тях отбеляза и по 4 гола, нещо, което беше немислимо през есента. Но от другата страна е Реал, който е в приповдигнато настроение след елиминирането на ПСЖ в Шампионска лига. "Кралете" не познават вкуса на загубата в Ла Лига от 7 поредни мача, 5 от които бяха спечелени.

В последно време Реал е и господар в "Ел Класико". Мадридчани не са губили от Барса в 6 поредни дербита и спечелиха последните 5. В това число влиза и успехът с 3:2 след продължения за Суперкупата на Испания. Именно това беше първият сблъсък на Шави като треньор срещу "белите". Още тогава се видя, че Барселона започва да се пробужда, а зимните попълнения Феран Торес и Пиер-Емерик Обамеянг нижат гол след гол.

Друг голям мач, е този между Арсенал и Ливърпул. Битката за титлата в Англия е много напечена, като мърсисайдци изостават само на 3 точки от лидера Манчестър Сити. "Топчиите" също се намират в отлична форма и неслучайно са в серия от 5 поредни победи във Висшата лига. 

Лондончани мечтаят за завръщане в Шампионска лига за първи път от сезон 2016/17 и това минава през положителен резултат срещу машината на Юрген Клоп. Но задачата е много трудна, защото напоследък Ливърпул се чувства комфортно на "Емирейтс", където спечели последните си две гостувания – 2:0 за Карабо Къп и 3:0 за първенство. Освен това "червените" са загубили само веднъж на този стадион в последните си 7 мача, в които постигнаха и 3 успеха.

Хората на Микел Артета още нямат победа над първите три отбора в класирането във Висшата лига – 0:4 от Ливърпул, 0:2 от Челси, 0:5 от Манчестър Сити, 1:2 от "Гражданите" у дома, плюс 2:3 от основния си конкурент за място в Топ 4 Манчестър Юнайтед. Единственият голям успех през сезона в първенството за "Топчиите", е срещу Тотнъм с 3:1.

В Италия е време за дербито на Рим. Рома и Лацио изостават от Топ 4 след серия от грешки и основната цел изглежда класиране за Лига Европа. По-рано през сезона "Орлите" взеха сблъсъка за Вечния град след драматично 3:2. В исторически план, предимството е на страната на "Вълците" – 66 победи в Дерби дела Капитале, при 48 за Лацио и 63 равенства.

Но няма как да подминем с лека ръка и Шампионска лига. Добрата новина за Атлетико Мадрид преди гостуването на "Олд Трафорд" е, че головете на чужд терен не важат. Юнайтед пък има отрицателен баланс, когато се изправя срещу отбори от Испания – 18 победи, 22 загуби и 25 равенства. За последно "Червените дяволи" играха срещу тим от Ла Лига в елиминациите на турнира на богатите през сезон 2018/19. Тогава Барселона се оказа непреодолимо препятствие след 0:1 в Англия и 0:3 на "Камп Ноу".

В друга интересна среща Ювентус приема Виляреал, отново след 1:1 в Испания. "Бианконерите" са сочени за фаворит, но лазаретът на Макс Алегри все още е пълен и в "Старата госпожа" си личи натрупана умора. Все пак опитът е на страната на "бианконерите", но италианците трябва да са много внимателни, защото в последните два сезона отпаднаха именно от 1/8-финалите на Шампионска лига, от Олимпик Лион и Порто. И в двата случая Юве беше елиминира с правилото за гол на чужд терен, но и след загуба в първия мач. 

Най-интересните мачове за седмицата:

Шампионска лига, 1/8-финали, реванши

Утре от 22.00 часа:
Аякс – Бенфика (2:2 в първия мач)
Манчестър Юн – Атлетико Мадрид (1:1)

Сряда от 22.00 часа:
Ювентус – Виляреал (1:1)
Лил – Челси (0:2)

Лига Европа, 1/8-финали, реванши

Четвъртък от 19.45 часа:
Байер Леверкузен – Аталанта (2:3)
Галатасарай – Барселона (0:0)

От 22.00 часа:
Олимпик Лион – Порто (1:0)
Уест Хям – Севиля (0:1)

Лига на конференциите, 1/8-финали, реванши

Четвъртък от 19.45 часа:
АЗ Алкмаар – Бодьо/Глимт (1:2)

От 22.00 часа:
Рома – Витес (1:0)

Англия, Висша лига, 29-ти кръг

Днес от 22.00 часа:
Кристъл Палас – Манчестър Сити

Англия, Висша лига, 27-ми кръг

Сряда от 22.15 часа:
Арсенал – Ливърпул

Англия, Висша лига, 30-ти кръг

Събота от 14.30 часа:
Астън Вила – Арсенал

Англия, ФА Къп, 1/4-финали

Събота от 19.15 часа:
Мидълзбро – Челси

Неделя от 17.00 часа:
Саутхемптън – Манчестър Сити

От 20.00 часа:
Нотингам – Ливърпул

Италия, Серия "А", 30-ти кръг

Събота от 16.00 часа:
Наполи – Удинезе

От 19.00 часа:
Интер – Фиорентина

От 21.45 часа:
Каляри – Милан

Неделя от 16.00 часа:
Ювентус – Салернитана

От 19.00 часа:
Рома – Лацио

Испания, Ла Лига, 29-ти кръг

Събота от 22.00 часа:
Райо Валекано – Атлетико Мадрид

Неделя от 22.00 часа:
Реал Мадрид – Барселона

Германия, Бундеслига, 25-ти кръг

Сряда от 19.30 часа:
Майнц – Борусия Дортмунд

Германия, Бундеслига, 27-ти кръг

Събота от 19.30 часа:
Байерн Мюнхен – Унион Берлин

Неделя от 20.30 часа:
Кьолн – Борусия Дортмунд

България, efbet Лига, 24-ти кръг

Петък от 17.30 часа:
Арда – Локомотив Пловдив

Събота от 12.30 часа:
Берое – ЦСКА 1948 

От 15.00 часа:
Царско село – Лудогорец

От 17.30 часа:
Левски – Локомотив София

Неделя от 12.45 часа:
Ботев Враца – Пирин

От 15.15 часа:
Ботев Пловдив – ЦСКА

От 17.45 часа:
Славия – Черно море   

Снимка: БГНЕС