Байерн Мюнхен направи нова крачка към осма поредна титла, разгромявайки Байер Леверкузен с 4:2 като гост в мач от 30-ия кръг на германската Бундеслига.

В отсъствието на контузената си звезда Кай Хаверц "аспирините" все пак откриха резултата още в деветата минута чрез Лукас Аларио, но постепенно Байерн напипа ритъма си и осъществи истинска наказателна акция.

Кингсли Коман изравни след подаване на Леон Горецка преди изтичането на час игра, а петнайсет минути по-късно германецът прати шампионите напред в резултата.

Точно преди паузата направилият груб пропуск секунди по-рано Серж Гнабри се реваншира и прехвърли излезлия напред Храдецки.

В средата на второто полувреме Роберт Левандовски ликвидира интригата с 30-ия си гол в първенството този сезон. В 89-ата минута Вирц оформи крайния резултат.

Така Байерн Мюнхен събра 70 точки на върха и води с десет на втория Борусия Дортмунд, който играе по-късно тази вечер. Байер Леверкузен е пети с 56 точки.


Гостите започнаха по-настойчиво на стадион "БайАрена", но така и не успява да създадат нещо съществено в предни позиции. Така се стигна до деветата минута, в която домакините откриха резултата при първата си атака.

Лукас Аларио беше изведен от Юлиан Баумгартлингер отляво, навлезе в наказателното поле и матира Мануел Нойер с прецизен удар в долния ляв ъгъл. Първоначално беше вдигнат флаг за тънка засада, но системата за видеоповторение VAR потвърди, че попадението е редовно и в крайна сметка то беше признато от рефера Мануел Грефе.

Байерн беше много близо до изравняването в средата на първото полувреме, когато Роберт Левандовски и Кингсли Коман се отскубнаха от отбраната на "аспирините", но полякът беше хванат в крачка при подаването на крилото и ударът му с глава не затрудни вратаря Храдецки.

Малко след това обаче нямаше прошка и именно Коман успя да превземе вратата на домакините. Французинът беше намерен с хубав скрит пас от Леон Горецка, спринтира и не остави шансове на Храдецки с техничен удар в десния ъгъл.

Роберт Левандовски беше изкаран извън ритъм заради незаслужен според него жълт картон. Това е пето официално предупреждение за поляка този сезон и той пропуска домакинството на Борусия Мьонхенгладбах идната седмица, което почти сигурно означава, че славният близо половинвековен голов рекорд на Герд Мюлер ще оцелее поне още 12 месеца.

В 42-ата минута Леон Горецка възнагради силната си игра с попадение. Той получи от Томас Мюлер пред границата на наказателното поле, направи няколко крачки и отправи кинжален изстрел с левачката в долния десен ъгъл.

Не след дълго Серж Гнабри направи груб пропуск очи в очи с Храдецки, но се реваншира в последната минута на първата част, когато прехвърли излезлия напред вратар на Байер след хубав пас от дълбочина на Кимих.

Томас Мюлер можеше да завърши успешно продължителна акция на своите пет минути след почивката, но шутът му от движение профуча покрай десния страничен стълб.

В средата на второто полувреме разсеяният в този мач Гнабри получи още една ситуация "сам срещу вратаря", но силният му удар мина покрай целта. Не оставаше обаче съмнение за тоталното превъзходство на баварците, които контролираха развоя на срещата.

В 66-ата минута голмайстор №1 в първенството Роберт Левандовски все пак успя да се разпише днес. Полякът засече с глава центрирането отдясно на подавач №1 в Бундеслигата този сезон Томас Мюлер, като под топката остана Горецка.

Байерн очаквано намали оборотите, но пет минути преди края беше близо до пети гол след страхотен индивидуален пробив на Левандовски. Той слаломира в наказателното поле, но в последния момент беше блокиран от Храдецки от малък ъгъл.

В 89-ата минута отпускането в редиците на гостите донесе втори гол на Байер. Негов автор беше Флориан Вирц, който финтира противник и матира Нойер с диагонален удар с левия крак.

 

Байер Леверкузен - Байерн Мюнхен 2:4

1:0 Лукас Аларио - 9'
1:1 Кингсли Коман - 27'
1:2 Леон Горецка - 42'
1:3 Серж Гнабри - 45'
1:4 Роберт Левандовски - 66'
2:4 Флориан Вирц - 89'