Двадесет и първите летни олимпийски игри се провеждат в Монреал, Канада от 17 юли до 1 август 1976 г. Другите градове, кандидатирали се за домакини, са Москва и Лос Анжелис. Игрите са организирани с огромен финансов дефицит.

България завършва на седмо място в крайното класиране по държави със 6 златни от общо 22 спечелени медала.

Знаете ли, че...

Игрите са открити от кралица Елизабет II (като държавен глава на Канада).

Канада, държавата домакин, печели само 5 сребърни и 6 бронзови медала. Това е първият и последен път когато домакин на олимпиада не печели златен медал.

Тайван се отказва от участие след като са информирани, че не могат да участват под името „Република Китай“.

Конго повежда бойкот 28 африкански държави заради това че МОК не е спрял от участие Нова Зеландия, чийто отбор по ръгби прави турне в Южноафриканската Република (ЮАР) по-рано през годината. МОК отказва да спре Нова Зеландия от участие в Игрите, тъй като ръгбито не е олимпийски спорт и Федерацията по ръгби на Нова Зеландия не е подчинена на Олимпийския комитет на страната. Някои държави (включително Мароко, Камерун и Египет) по време на бойкота вече са пристигнали, обаче извикват отборите си обратно още първия ден. От южна и централна Африка, само Сенегал и Кот д'Ивоар вземат участие. Държавите Ирак и Гвиана също се включват към бойкота.

Олимпийския огън е пренесен по „електронен“ път чрез сателит от Атина до Отава, чрез електронен пулс от истинския огън.

Виктор Санеев (СССР) печели трети пореден златен медал на троен скок, докато Клаус Дибиаси от Италия също печели трети златен медал в гмуркането.

Алберто Хуанторена от Куба става първият спортист печелил в надпреварите на 400 m и 800 m на едни и същи олимпийски игри. Финландецът Ласе Вирен също печели два златни медала на 5000 и 10,000 m.
Представени са женски състезания в баскетбола, хандбала и гребането.

Петима американски боксьора — Шугър Рей Лионард, Лион Спинкс, Майкъл Спинкс, Лио Рандолф и Хауърд Дейвис Джуниър печелят златни медила в бокса, което се счита за най-големия успех на олимпийски игри на САЩ в бокса.

Източногерманският женски отбор по плуване не успява да спечели само два от златните медали, по-късно е установено, че са им прилагани тестостеронни инжекции от техните треньори и лекари.

Румънската гимнастичка Надя Команечи е първата в олимпийската история, която получава максимална оценка 10,0 (за изпълнението си на смесена успоредка). Тя става и най-младия победител в многобоя на олимпийски игри.

*Обновена юни 2021