Двукратният световен вицешампион по снукър Али Картър спечели четвърта ранкинг титла в кариерата си, надвивайки Джо Пери с 10-8 във финала на Уърлд Оупън.

Капитана спечели шест поредни партии, за да дръпне с 8-3 части след серии от 80, 54, 91, 53, 61 и 70 точки. Пери спря пропадането в 12-ата партия и след стотачка от 131  намали изоставането си. Али записа две малки серии и се доближи на фрейм от титлата, но Джентълмена не беше казал последната си дума.

Пери отговори със сенчъри брейк от 106 точки и намали на 6-9 части. Картър имаше своя шанс в следващия фрейм, но пропусна и не след дълго Джо доведе нещата до 8-9. Поставен под напрежение, Картър показа здрави нерви и затвори мача след прекрасен брейк от 127 точки.

Така той спечели 90 000 паунда и скочи с цели 15 места в ранглистата, заемайки 16-о място. Другите ранкинг титли на Али са на Уелш Оупън 2009, Шанхай Мастърс 2010 и Джърман Мастърс 2013.

В последните години Капитана буквално се бореше за живота си. Той първо се справи с рак на тестисите, а след това беше опериран след открит тумор в белия дроб. Силната воля на английския майстор се пренесе и върху зеленото сукно, където той успя да преоткрие отличната си форма отпреди години.

През миналата година Картър спечели турнира "Пол Хънтър Класик", който му даде голяма увереност. Днешният мач беше седмият финал в кариерата на Али, а успехът вече го класира за турнира Шампион на шампионите през ноември.

"Доволен съм, защото спечелих ранкинг турнир и се върнах в Топ 16. Бях фокусиран цяла седмица и е специално, че спечелих трофея. Седмицата беше прекрасна за мен. Джо навярно си мислеше, че е загубил мача след първата сесия, но после игра наистина много добре. Знаех, че трябваше да затворя мача в една визита и съм доволен, че успях. Преминах през доста неща през последните години и затова се радвам, че отново съм в Топ 16", каза Картър.

По пътя си към финала Али елиминира Лиам Хайфилд (5-4), Майк Дън (5-3), Стюърт Бингъм (5-3), Даниел Уелс (5-4), Джон Хигинс (5-0) и Тепчия Ун-Но (6-1).