Девизът на Барселона - „Повече от клуб“ (Mes Que Un Club), e застрашен от доста време насам. Борбата за запазване на наследството на академията на Йохан Кройф е реална. FourFourTwo разследва футболната институция Ла Масия.

През декември 2012-а FourFourTwo се срещна за първи път с Виктор Валдес. Месец по-рано вратарят бе част от 11-те играчи, продукти на приказната академия Ла Масия, които започнаха като титуляри при визитата на Леванте. Тимът спечели с 4:0, а на пейката също имаше много възпитаници на школата. Един бивш такъв пък беше треньор на отбора – Тито Виланова. Тренировъчният комплекс на каталунците сега е кръстен на негово име, след като той почина от рак през 2014-а.

Новото тренировъчно игрище, разположено на около 7-8 км от „Ноу Камп“, е по-добре оборудвано от истинската Ла Масия – бивша фермерска къща (б.р. - това е и буквалният превод на „Масия“ на каталунски), която все още стои в близост до известния стадион на Барса. Новото съоръжение не е толкова голямо, колкото на Реал Мадрид, но основната сграда е впечатляваща.

В приемната има огромен плакат на Меси, Иниеста и Шави, които окупираха Топ 3 на „Златната топка“ през 2010-а. Когато напускат стаите си, младите надежди на лос кулес виждат табела, която гласи: „Заедно сме силни“. Има и изображения на Йохан Кройф, както и на Лауреано Руис, който има силно влияние за младежката революция през 70-те и 80-те години на миналия век.

Целта на Барса е да създава страхотни играчи, но и добри хора. Тук момчетата се учат на уважение и никога да не гледат на опонентите си като на врагове. Говори се за създаване, а не за унищожаване. Снимки и цитати на Кройф са навсякъде, за да вдъхновяват талантите, включително „Футболът е игра, която се играе с мозъка“ и „Предпочитам да спечелим с 5:4, отколкото с 1:0“.

Репутацията на Ла Масия като най-добрата академия в света обаче е опетнена. При това с основателна причина. Мачът с Леванте през 2012-а беше черешката на тортата за отбор, който спечели само една титла между 1974-а и 1991-а, но се превърна в редовен победител в Ла Лига и Шампионската лига.

„През 2010-а звездите се подредиха и три момчета от Ла Масия бяха най-добрите в света. Това никога няма да се повтори в историята на футбола“, казва Хауме Лопис, който е близък приятел на Кройф и виден испански икономист. 

„Барса загуби първоначалния смисъл на Ла Масия. Оригиналната теория идва от Йохан Кройф, Ринус Михелс и Лауреано Руис. Ван Гаал и Пеп Гуардиола по-късно също се грижиха за академията. Всичко беше рентабилно и имаше смисъл. Момчетата бяха подготвени да играят по същия начин като първия отбор и получаваха своя шанс“, допълва Лопис.

Жорди Киксано, който отразява Барса за El Pais, споделя: „Барселона загуби модела си, защото ръководните фактори не споделят дългосрочната визия на предшествениците си. От клуба настояват, че възнамеряват да се върнат към тази философия, но се съмнявам, че това може да се случи. Твърде много неща са се променили. Рецесията вероятно ще засегне дълбоко Барса“, споделя той.

Каталунците дават най-много пари за заплати в света – 70% от целия си оборот през 2018-а. Огромните трансфери на Антоан Гризман, Филипе Коутиньо и Осман Дембеле (б.р. - и тримата са в Топ 6 на най-скъпите играчи в историята на футбола) по различни причини не дадоха резултат. 

Заплатата на Меси е толкова колосална, че добавя допълнителен дисбаланс. Дори и аржентинецът признава, че Ла Масия вече няма същия си блясък. През 2018-а той заяви: „Загубихме малко връзките си с академията. Важни младежи напуснаха, а това трябва да се случва изключително рядко в най-добрия клуб в света“.

Б-отборът на Барса играе в третото ниво от 2018-а насам, а повечето от най-добрите юноши вече са продадени. Бившият капитан на Б отбора Арнау Риера казва: „Трудно е да направиш скока и да стигнеш до първия тим. Философията винаги беше една и съща – пасове и движение, възстановяване на топката бързо. Но сега е много по-различно, стилът се промени. Б отборът играе вече физически футбол в трета дивизия“.

Как се стигна до това? Приятелят на Кройф Лопис сочи с пръст бившия президент Сандро Росел и настоящия Бартомеу: „Те унищожиха идеалите на Ла Масия. Те подписаха с 47 играчи за Барса Б и нито един от тях не влезе в първия отбор. Двамата раниха смъртоносно Ла Масия“.

Ясно е, че не всеки млад играч може да стане следващия Меси, но получават ли момчетата в Ла Масия достатъчно шансове. За един друг спътник на Кройф – Карлес Гардия, отговорът е ясен: „Ла Масия вече е бизнес. Тя ни е необходима, но никой не вярва в това. Прекалено много играчи бяха продадени, а търпение към другите не беше проявено“.

Ла Масия е перфектна от маркетингова гледна точка. Името е вдъхновение за младите хора по света, но клубовете и агентите взимат играчите. Каталунците бяха като ужилени, когато младите Фабрегас и Пике заминаха за Англия, съответно в Арсенал и Юнайтед. Тенденцията не спира и сега. 

„Някои агенти са лешояди и нанасят много вреда. Обещават на родителите, че децата им ще направят големи пари. Наредбите на ФИФА също пречат на Барса, както и високите заплати, предлагани от други клубове. Лос кулес инвестира много в Ла Масия, но не иска да плаща пари за трансфер на деца, а това е ключът. Те смятат, че има по-добър начин“, оплаква се Лопис.

Но има ли? Големите клубове се нахвърлят на младите звезди. Юнайтед например беше занемарил академията си в ерата след сър Алекс, но сега харчи 5 пъти повече за младежката си система, отколкото преди 5 години. През юли 2019-а те платиха 9,3 млн. паунда на Монако за 16-годишния Ханибал Меджбри. Барса никога не е давал подобни суми, а освен това напоследък загуби близо една дузина младежки национали на Испания. Най-обидно беше напускането на Ерик Гарсия, който през 2017-а отиде в Сити, а негов агент е легендарният Карлес Пуйол.

В Барселона не преценяват добре решенията си. Един от най-класните леви защитници в Ла Лига сега е Марк Кукурея от Хетафе, който беше продаден през 2019-а само за 6 млн. евро. Младият нападател Руис беше даден под наем на Брага през януари, но португалците могат да го задържат за скромните 8 млн. евро. 

Крилото Перес беше преотстъпен на Рома, който плати 11 млн. евро, за да го вземе за постоянно. Младокът тогава възкликна: „Не знам какво се случи. Барса вече няма търпение с младите момчета. Боли ме, защото мечтаех да играя за клуба, а това ми бе отнето“.

Барса се движи близо до вятъра финансово, както се видя при намаляването на заплатите на играчите. Част от треньорите и скаутите в академията не са добре платени, ето защо приеха работа в Китай, Япония и други части на Азия.

През лятото на 2021-а предстоят президентски избори. Лопис споделя: „Първата цел на новия президент трябва да е да съживи Ла Масия и да я направи отново пример за света. С икономическата криза от пандемията единственият изход и бъдеща стратегия са в добрите неща, които все още съществуват в ДНК-то на Барса и методологията“. Както казваше легендарният Кройф: „Няма по-голям медал от това да бъдеш признат за твоя стил“.


Превод на "Тема спорт"