Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица ни предстоят три изключителни дербита от големите европейски първенства. Две от тях са от Висшата лига и са определяни като класически сблъсъци, в които може да се случи всичко.

На "Олд Трафорд" един срещу друг се изправят манчестърските колоси Юнайтед и Сити. "Червените дяволи" определено стабилизираха представянето си, а най-важната новина за Ерик тен Хаг е, че адаптационният период на Каземиро приключи и бразилският ас се превръща във все по-решаваща фигура за отбора. 20-кратният шампион на Англия се намира в чудесна серия от 7 поредни победи във всички турнири, 4 от които за първенство.

Това доближи Юнайтед на 4 точки до Сити и победа в дербито, почти ще изравни двата отбора в таблицата. Това определено изглеждаше невъзможно малко преди началото на Мондиал 2022. В последно време "Гражданите" допуснаха две неочаквани издънки на "Етихад", което доведе до тази ситуация – 1:1 с Евертън и 1:2 от Брентфорд, който през този сезон е "черна котка" за грандовете.

Но Сити спечели последните 3 двубоя с Юнайтед – 6:3, 4:1 и 2:0, а на "Олд Трафорд" определено се чувства комфортно, когато става дума за шампионатни мачове. В последните 7 такива, хората на Пеп Гуардиола имат 4 победи, 2 равенства и само 1 загуба.

В края на седмицата е време и за голямото дерби на Северен Лондон. Тотнъм ще се опита за четвърти пореден път да победи Арсенал у дома, с което да прекъсне и колебливата си форма в последно време. "Топчиите" определено играят трудно при визити на "Шпорите" и статистиката е категорична – те нямат успех на "враждебната" територия в 8 поредни дербита във Висшата лига. От тях Тотнъм спечели 6, а 2 завършиха без победител.

Въобще, през новия век Арсенал има само 3 успеха като гост на Тотнъм в първенството – 5:4 през 2004 г., 3:1 през 2007 г. и 1:0 през 2014 г. В останалите случаи домакините са спечелили 9 срещи, 10 са завършили при реми.

В Италия Ювентус ще затвърждава великолепната си форма на стадиона на най-добрия отбор през сезона до момента в калчото – Наполи. "Бианконерите" се намират във фамозна серия от 8 поредни победи в Серия "А" без допуснат гол. През шампионата хората на Макс Алегри са инкасирали едва 7 попадения във вратата си след 17 кръга, но винаги, когато това се случи, Юве губи точки. А Наполи е с най-силната атака до момента с 39 гола.

Стадион "Диего Армандо Марадона" определено не е сред любимите на "Старата госпожа". Освен адската атмосфера, гостите загубиха последните си три визити на него. През този сезон "Партенопейците" пък трупат точки вкъщи през кампанията, след като имат 7 победи и 1 равенство. Но то беше доста изненадващо – 1:1 с Лече. Победата в петък вечер е по-важна за Юве, защото изостава на 7 точки от лидера Наполи, а всякакъв друг резултат ще позволи на Милан да изпревари "бианконерите".

Най-интересните мачове за седмицата:

Англия, Карабао Къп, 1/4-финали

Днес от 22.00 часа:
Манчестър Юн – Чарлтън
Нюкасъл – Лестър

Утре от 21.45 часа:
Нотингам – Уулвърхемптън

От 22.00 часа:
Саутхямптън – Манчестър Сити 

Англия, Висша лига, 7-ми кръг

Четвъртък от 22.00 часа:
Фулъм – Челси

Англия, Висша лига, 20-ти кръг

Събота от 14.30 часа:
Манчестър Юн – Манчестър Сити

От 17.00 часа:
Брайтън – Ливърпул

Неделя от 16.00 часа:
Челси – Кристъл Палас

От 18.30 часа:
Тотнъм – Арсенал

Суперкупа на Испания, 1/2-финал

Утре от 21.00 часа:
Реал Мадрид – Валенсия

Четвъртък от 21.00 часа:
Бетис – Барселона

Финал, неделя от 21.00 часа:
Реал Мадрид – Валенсия/Бетис – Барселона

Купа на Италия, 1/8-финали

Днес от 22.00 часа:
Интер – Парма

Утре от 22.00 часа:
Милан – Торино

Четвъртък от 22.00 часа:
Рома – Дженоа

Италия, Серия "А", 18-ти кръг

Петък от 21.45 часа:
Наполи – Ювентус

Събота от 19.00 часа:
Лече – Милан

От 21.45 часа:
Интер – Верона

Неделя от 21.45 часа:
Рома – Фиорентина

Снимки: БГНЕС, колаж: Gol.bg