Изпълнителният директор на ЦСКА Стоян Орманджиев е потомствен армеец. Дядо му Стоян е легендарен треньор на тима, а баща му Стефан – бивш президент на клуба. По негово време е постигната юбилейната 30-а шампионска титла, както и знаменитите европейски победи над Ливърпул и Леверкузен. Стоян Орманджиев-младши даде специално интервю за „Тема Спорт“ в един от най-напрегнатите и динамични моменти в Борисовата градина – след загубата с 1:2 от Локомотив Пловдив в навечерието на вечното дерби с Левски и часове след старта на дейностите по демонтажа на стадион „Българска армия“.

Г-н Орманджиев, къде ви откривам?

– Намирам се на стадион „Българска армия“, последни дни подготовка преди окончателно да затвори врати за абсолютно всички освен за фирмата изпълнител, след което отивам на волейболното дерби ЦСКА – Левски, жени.

На какво се дължи безкрайно слабата игра на ЦСКА вече в трети пореден сезон? Тук говорим за трайна тенденция, а не за изключение…

– Всички в клуба сме изключително разочаровани от слабото представянето в последния мач срещу Локомотив Пловдив, но нека не бъдем крайни в оценката си и обобщаващи за дълъг период от време, защото само 10 дни по-рано победихме Ботев с 4:0. Не съм съгласен, че играта е изключителна слаба във всички мачове през последните три години, но да – незадоволително е представянето с оглед много високия критерий, който има за резултатите на ЦСКА. Така и трябва да бъде. Съгласен съм, че ни липсва постоянство.

Разбираеми са претенциите на привържениците, защото според нас ЦСКА трябва да бъде по-смел и доминиращ. Надяваме се да дадем отговор на всички критики с игра в неделя срещу Левски. Вината не е само в треньора, отговорност носим всички – от футболистите до нас. Но сега, дни преди най-голямото дерби в България, да се сочи с пръст виновник, е изключително неправилно и вредно.

Селекцията в ЦСКА изглежда доста небалансирана – тимът разполага само с един централен нападател, а като ляв бек е преквалифициран Тибо Вион заради липсата на по-добри опции. Защо се стигна до тази ситуация?

– Ще започна отзад напред. Специално за ситуацията с левия бек нека имаме предвид, че все пак на тази позиция миналия сезон имахме Брадли де Нойер, който получи една от най-тежките контузии във футбола и за съжаление, възстановяването му протича много по-дълго от очакваното. Имаме и младия Сейни Санянг, който беше взет да бъде алтернатива на тази позиция, но към момента адаптацията му протича по-бавно. Процесът по селекция генерално е дълъг и сложен с много въпросителни, в които влизат не само нашето желание, но и желанието на футболиста, както и България като футболна дестинация. Бъдете сигурни, че нов стадион и модерна база ще имат положителен ефект върху селекцията.

Ето примера с Естрада – футболист, играл на световно първенство, който обаче не оправда очакванията и му липсваше мотивация. Браян Морено е друг пример – той в нито един момент не осъзна, че носи фланелката на ЦСКА. Назон е друг случай на футболист, който сам държеше да потърси развитие на друго място. Сами осъзнавате, че ние няма как да го държим насила, защото това ще рефлектира върху неговото представяне. Винаги при привличането на футболист трябва да се действа внимателно и да се опита да се минимизира рискът. За съжаление обаче, понякога си притиснат от времето.

 Има ли футболисти с изтичащи договори, за които вече е ясно, че през лятото ще напуснат ЦСКА?

– Има футболисти с изтичащи договори, но до 30 юни има достатъчно време и всичко е възможно. Работи се по въпроса.

ЦСКА получава много критики за липсата на достатъчно български футболисти в състава. Работи ли се в тази посока?

– Да, работи се. Привличането на Мартин Стойчев е пример. Работим по привличането и на други български футболисти, които играят в България, но и в чужбина.

Клубът продължава да не комуникира достатъчно с феновете и обществеността. Кога ще се промени това?

– Абсолютно не съм съгласен. Напротив – ние сме единственият клуб, който показва какво се случва в съблекалнята по време на мач, който показва какво си говорят футболистите по време на мач на терена, чиито собственици отговарят на въпроси на фенове, чиито фенове пътуват с отбора и надникват в кухнята. Редовните срещи с футболисти, „Армейският следобед“ и тренировките между футболисти на първия отбор и малки фенове, Армейското училище – всички тези инициативи, които преминаваха при изключително висок интерес от страна на нашите фенове, като че ли се забравят с лека ръка и се повтаря едно и също, че сме затворени и няма комуникация.

Ето ви друг пример – април миналата година дадохме двучасова пресконференция, подробно описваща и разкриваща проекта за реконструкцията на „Българска армия“, и отговорихме на всички зададени въпроси. До ден днешен обаче получаваме въпроси „кога ще покажете проекта за стадиона“. Но от друга страна, тази критика дори ме радва, защото означава, че интересът към клуба не просто не спада, а се увеличава още повече.

Защо ЦСКА вече във втори пореден сезон отстъпва значително на Левски в средната посещаемост на мачовете. Като че ли доверието в отбора и ръководството го няма… Клубът има ли стратегия за привличането на хора по трибуните?

– Колкото и да съм сантиментален към „Българска армия“, трябва да призная, че в сегашния му вид, посещаването на стадиона е неприятно. Относно доверието към ръководството – нормално е, когато резултатите липсват, доверието да е разклатено. Каква по-голяма стратегия от построяването на нов стадион!

Избрана ли е вече фирма за строителството на стадиона и кога е планирано то да започне?

– Разбирам, че не всеки може да бъде експерт по строителни въпроси и темата с реконструкцията е сложна и тежка за много хора. Ние непрекъснато даваме информация за стъпките в момента, в които нещо се официализира, и сме сигурни, че няма да получим удар отнякъде. В момента сме на етап „Демонтаж“ и няма как на дневен ред да бъде фирма за строителство. Вече влязоха багерите, започна поетапният демонтаж, скоро ще покажем и част от процеса. Хората могат да са напълно спокойни.

Клубът планира да изгради нова тренировъчна база в София, можете ли да разкриете повече информация за това начинание?

– Много бих искал, но базирайки се на предишен опит за излязла предварително информация, ще предпочета да не споделям нищо. Все пак всички си спомняме за професионалния жалбоподател. Но бъдете сигурни, че правим най-доброто за нашите деца.

Стана ясно, че клубът е покрил накуп задължения в размер на над 3 милиона лева към НАП. Каква е причината те да не бъдат погасявани навреме?

– Ние сме един от малкото напълно прозрачни клубове, които наред с всички данъци години наред плащахме и висок наем за стадиона и Панчарево. Не се крием зад разсрочвания и други похвати. Сами може да си направите сметка дали 3.5 милиона е малка или голяма сума. По повод излязлата некоректна информация за заплатите – да, забавяне има, то обаче е от порядъка на 2 седмици и предстои плащането да бъде направено в кратки срокове, но всички в клуба проявиха разбиране, защото досега винаги сме били изрядни и ще продължим да бъдем.

Вече повече от година заемате поста изпълнителен директор в ЦСКА, като съвместявате тази роля с Филип Филипов. В каква посока основно са насочени вашите усилия и в кои решения взимате участие? Много фенове твърдят, че вие с Филип Филипов сте безгласни букви при вземането на важните решения…

– В перфектни отношения съм с Филип Филипов и с всички хора в клуба. Относно взимането на важни решения – това е право, което всеки трябва да си извоюва.