Новата перла в дефанзивния вал на Левски Нуно Рейш е с богата история за 27-те си години. Родното му място е Мюртен, Швейцария – малко градче, намиращо се между столицата Берн и Лозана. Семейството му емигрира в страната на часовниците и малкият Нуно проплаква на 31 януари 1991 година в скромното градче с население малко над 6000 жители. Запалва се рано по футбола и на 12-годишна възраст е взет в академията на гранда от Лисабон Спортинг. Школа, от която са излезли едни от най-големите футболисти на Португалия като Луиш Фиго и Кристиано Роналдо.

По време на престоя си при лъвовете печели в различните възрастови групи осем титли, като в последната година е капитан на формацията до 19 години. За голямо негово съжаление не успява да запише официален мач със зелено-белия екип и често играе във втория тим на Спортинг. През 2010 година е пратен под наем в белгийския Серкъл Брюж. За две години трупа опит и записва 56 двубоя, в които реализира едно попадение. През 2012 година следва ново преотстъпване, този път в Олянензе, за да се завърне във втория отбор на Спортинг.

Нуно е от основните играчи на тима и през 2014 година отново облича екипа на Серкъл Брюж. Белгийците пак наемат защитника и Спортинг определя цена от 500 000 евро след края на контракта. Откупната цена не е платена и той се премества във Франция. През сезон 2015/16 предприема нова авантюра, подписвайки с втородивизионния френски Метц. Със стабилната си игра в отбрана успява да помогне за третото място в Лига 2 и печели промоция за елита. Но през следващия сезон идва оферта, на която не може да откаже. Пожелан е от гръцкия гранд Панатинайкос. Рейш е препоръчан лично от световния шампион през 2002 година Жилберто Силва, който по това време заема директорски пост във финалиста за КЕШ през 1971 година. Сблъсква се с фанатизираните фенове на Пао и става техен любимец.

В началото на 2018 година преминава във Витория Сетубал, където е съотборник с бившия играч на Левски Нуно Пинто. От началото на новия сезон записва три мача, преди да предприеме новото предизвикателство да облече синия екип. Безспорно най-големият успех и гордост на Нуно е представянето на световното първенство до 20 години през 2011 година в Колумбия. Тогава Рейш е избран за капитан на мореплавателите и достига до финалния мач срещу Бразилия. Преди това ръководената от него защита не допуска гол до финала. Рейш си партнира със Седрик и Марио Руйи сега играчи съответно на Саутхемптън и Наполи.

 

В груповата фаза са победени Камерун и Нова Зеландия с по 1:0, а равенство 0:0 срещу Уругвай класира Португалия напред. Следва нова победа с 1:0 над Гватемала, за да се стигне до 1/4-финала срещу Аржентина и успех след изпълнение на дузпи. Нуно като истински капитан повежда мореплавателите напред, за да се стигне до крайния успех с 5:4. По време на мача Рейш заличава напълно Ерик Ламела. На 1/2-финалите чака тимът на Франция с изпълнители като Антоан Гризман, Александър Лаказет и Франсис Коклен. Рейш и съотборниците му не дават шанс на бъдещите звезди на световния футбол и печелят с убедителното 2:0. На финала драмата е зрелищна – Португалия срещу Бразилия. Истинска класика, прагматичният футбол на мореплавателите срещу техниката, въображението и самбата на златистите, водени от Оскар, Филипе Коутиньо, Каземиро и Данило.

Оскар дава преднина на Бразилия, за да се стигне до обрат за Португалия чрез Алекс и Нелсон Оливейра. Отново бившият играч на Челси вкарва и следват продължения, в които Оскар оформя хеттрика си и носи световната титла в Бразилия. Колумбийския сайт futbolred.com определя вратаря Мика, халфа Данило и Нуно Рейш за ключовите играчи на Португалия. Медията отбелязва спазваната до прецизност тактическа дисциплина и концентрация от мореплавателите през всичките 90 минути.

След турнира Нуно заявява: "Горд съм да нося капитанската лента на Португалия. Това е голяма отговорност и ние постигнахме резултати с добра игра", казва роденият в Швейцария защитник. Качествата му на лидер са безспорни и по вре ме на турнира е треньорът на терена, съветвайки съотборниците си.

Нуно казва, че се чувства най-добре в центъра на отбраната, но еднакво добре може да играе като десен защитник и дефанзивен халф. Точно този профил на португалеца е спечелил Славиша Стоянович, който сега може да си отдъхне за проблемните позиции в дефанзивен план.

Мартин Александров, Тема спорт