Преди два дни Наско Сираков обяви, че е притежател на 86,6% от акциите на ПФК Левски АД. В началото на месец юли от Левски обявиха, че са насрочили две дати за свикване на общо събрание на акционерите. Какво ще се случи с акциите, след като голмайстор №1 в историята на Левски бъде вписан в книгата на акционерите. "Хоризонт" потърси за коментар един от най-добрите адвокати у нас Ивайло Дерменджиев.

Той е дългогодишен член на Спортния арбитражен съд в Лозана. Завършва Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, специалност право. Притежава диплома по английско право и право на Европейския съюз от университета в Кеймбридж. Доктор е по право с докторска дисертация в областта на международното частно право и международен арбитраж. 

Член е на Управителния съвет и на Президиума на Арбитражния съд при Българската търговско–промишлена палата. Член е още на Лондонския международен арбитражен съд (LCIA). Арбитър е в списъка с арбитри на Международния арбитражен съд по спорта в Лозана, Швейцария (CAS). Член е на Софийска адвокатска колегия. Член е също така на Британско–българската правна асоциация в Лондон, както и на Австрийско – българската търговска камара.

Почетен консул на Република Кения в България.

"Ако е заявено желанието на г-н Сираков да бъде акционер в Левски, то следва, както е записано, в Търговския закон, да предприеме действия по вписването в книгата на акционерите на дружеството.

Футболен клуб Левски като всяко едно друго търговско дружество се подчинява на режима на търговския закон и това е вменено на новия собственик. В седемдневен срок той трябва да отиде в клуба, където се намира акционерната книга и да се легитимира като такъв. Не съм виждал джирото, което е отразено върху временните удостоверения, нито зная дали има договор между новия и стария собственик. Ако е извършено безвъзмездно дарение на 86,6% от акциите, това означава, че е получено дарение от физическо лице на съответното населено място.

И тук действа закон за местните данъци и такси, който не третира особен вид дарения на имущества. Това безвъзмездно имущество подлежи на данъчно облагане, защото е актив. Оценката на безвъзмездно прехвърляния актив трябва да бъде извършена върху пазарната му стойност. Ако тази оценка не може да бъде лесно изчислена, то тогава се прави оценка на номиналите и съответния процент на територията на град София е 5%. Това е лично задължение и то следва от факта на получаване безвъзмездно на някакво имущество. Това задължение трябва да се изпълни в срок от два месеца. Възможно е такава сделка да бъде извършена за друга стойност - един лев или сто лева. При безвъзмездните дарения компетентна е местната власт, а при друг тип дарения компетентни са данъчните власти.

Ако Наско Сираков бъде вписан като притежател на въпросните акции, то и той може след това да ги джиросва и прехвърля. Общото събрание е свикано и то има дневен ред, който трябва да се следва и спазва. За да останат акциите в клуба, то те трябва да бъдат изкупени обратно от самия клуб.

Това не може да бъде извършено произволно. Има определени изисквания, има и такива изисквания в самия устав на акционерното дружество. Ако собственикът на акциите реши да се разпореди с тях, то това може да стане както се е случвало досега - безвъзмездно, а може и да поиска и пари за тях. И това е негово право.

Задължението на плащането на данък върху получаването на имущество поражда и друго право. Това имущество представлява сбор от парични средства, оценени като имущество и те могат да бъдат разпореждани срещу други пари. Представете си, че Левски заработи успешно. Намаляват разходите на клуба, което е напълно възможно. Това се вижда в цял свят след епидемията, а Левски стане един успешен бизнесмодел, както е с голяма част от испанските клубове, където голяма част от тях са обществени. И Левски започне да се самоиздържа, печели достатъчно пари. В един момент се появява богат инвеститор, който проявява желание да купи акции и тогава се обръща към този акционер, който притежава най-много акции", каза за "Хоризонт" адвокат Ивайло Дерменджиев.