Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица ще се изиграят две от най-големите дербита на планетата. Един срещу друг в първи 1/2-финален мач за Купата на Краля се изправят Реал Мадрид и Барселона.

Съвсем наскоро двата колоса играха финал за Суперкупата на Испания и каталунците се наложиха с 3:1 и грабнаха трофея. Сега отборите влизат в сблъсъка, след като през уикенда загубиха точки в Ла Лига, като мадридчани измъкнаха равен от градския съперник Атлетико, докато хората на Шави претърпяха шокираща загуба с 0:1 от Алмерия. Но в класирането Барса има аванс от 7 пункта на върха пред големия съперник.

Миналата седмица обаче беше кошмарна за каталунците, след като отпаднаха и от Лига Европа след 1:2 от Манчестър Юнайтед на "Олд Трафорд". И Шави не спести критики след резултатите, заявявайки, че на отбора му липсва интензивност и ритъм. "Най-лошият ни мач за сезона",  заяви той след поражението от Алмерия.

От другата страна Реал влиза в "Ел Класико" в серия от 6 поредни мача без загуба (5 победи, 1 равенство), включително 5:2 над Ливърпул насред "Анфийлд" в Шампионска лига и триумф на Световното клубно първенство.

По-рано през сезона Реал спечели в Ла Лига с 3:1 на "Сантяго Бернабеу", но в главите на "Кралете" със сигурност още кънти 0:4 от Барса у дома преди почти година. Ясно е, че в "Ел Класико" статистиката не играе, но в Барса имат и сериозен ребус за решаване, защото Роберт Левандовски, Педри и Усман Дембеле са аут. Добрата новина е завръщането на Ансу Фати. Карло Анчелоти също има кадрови проблеми – в лазарета са Ферлан Менди, Дейвид Алаба и Родриго.

В Англия е време за класиката Ливърпул – Манчестър Юнайтед. Двата гранда влизат в дербито в коренно противоположна форма и споменатото различно представяне в Европа: мърсисайдци са пред отпадане от Реал, "Червените дяволи" елиминираха Барса.

В края на миналата седмица хората на Ерик тен Хаг спечелиха и Карабо къп след 2:0 над Нюкасъл на финала и това със сигурност ще им даде още по-голяма мотивация за предстоящия сблъсък.

По-рано през сезона Юнайтед победи Ливърпул с 2:1 у дома, но на "Анфийлд" е в 7 мача без победа, от които 6 за първенство. Домакините спечелиха 4 от тях и допуснаха само 1 гол.

В Италия един срещу друг се изправят Рома и Ювентус. "Вълците" ще са без Жозе Моуриньо, който беше изгонен с червен картон при изненадващата загуба с 1:2 от Кремонезе и е наказан. "Бианконерите" започват да наваксват изоставането си след отнетите 15 точки и победа на "Олимпико" ще ги върне в борбата за местата, даващи право на евроучастие през следващия сезон.

В последните 15 кръга хората на Макс Алегри спечелиха 37 точки от възможни 45 точки, а на "Олимпико" имат 2 победи и 1 равенства в последните си 3 мача срещу римляните.

Най-интересните мачове за седмицата: 

Англия, ФА Къп, 1/8-финали

Днес от 21.45 часа:
Манчестър Юн – Уест Хям

От 21.55 часа:
Шефилд Юн – Тотнъм

Англия, Висша лига, 7-ми кръг

Днес от 21.45 часа:
Арсенал – Евертън

От 22.00 часа:
Ливърпул – Уулвърхямптън

Англия, Висша лига, 26-ти кръг

Събота от 14.30 часа:
Манчестър Сити – Нюкасъл 

От 17.00 часа:
Арсенал – Борнемут
Челси – Лийдс Юн

Неделя от 18.30 часа:
Ливърпул – Манчестър Юн

Испания, Купа на Краля, 1/2-финали, първи мачове

Днес от 22.00 часа:
Осасуна – Атлетик Билбао

Утре от 22.00 часа:
Реал Мадрид – Барселона

Испания, Ла Лига, 24-ти кръг

Събота от 22.00 часа:
Атлетико Мадрид – Севиля

Неделя от 17.15 часа:
Барселона – Валенсия

От 22.00 часа:
Бетис – Реал Мадрид

Италия, Серия "А", 25-ти кръг

Петък от 21.45 часа:
Наполи – Лацио

Събота от 21.45 часа:
Фиорентина – Милан

Неделя от 19.00 часа:
Интер – Лече

От 21.45 часа:
Рома – Ювентус

Германия, Бундеслига, 23-ти кръг

Петък от 21.30 часа:
Борусия Дортмунд – РБ Лайпциг

Събота от 19.30 часа:
Щутгарт – Байерн Мюнхен

Франция, Лига 1, 26-ти кръг

Събота от 22.00 часа:
ПСЖ – Нант

Неделя от 21.45 часа:
Рен – Марсилия

България, efbet Лига, 22-ри кръг

Петък от 17.30 часа:
Локомотив София – ЦСКА 1948

Събота от 12.30 часа:
Берое – Септември

От 15.00 часа:
Черно море – Ботев Пловдив

От 17.30 часа:
ЦСКА – Локомотив Пловдив

Неделя от 12.00 часа:
Ботев Враца – Славия

От 14.15 часа:
Хебър – Славия

От 16.45 часа:
Лудогорец – Пирин

Понеделник от 17.30 часа:
Арда – Спартак Варна 

Снимка: БГНЕС