Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Левски ще спира черната си серия в efbet Лига с домакинство на Лудогорец, който е опрян до стената, защото изостава с точка от лидера ЦСКА. "Сините" влизат в дербито в серия от 10 поредни шампионатни мача без победа! Те изравниха антирекорда си от сезон 1962/63. Но този път мъката, която започна през октомври, е още по-голяма. Тогава Левски записа 8 равенства и допусна 2 загуби, а головата разлика беше 8:10. Сега положението е по-зле – 7 ремита и 3 поражения при голова разлика 6:9. А Лудогорец е най-тежкият съперник у нас в исторически план за 26-кратния шампион на България.

Балансът между двата отбора за първенство е стряскащ в полза на разградчани – 24 победи, 7 равенства и едва 4 успеха за Левски, при голова разлика 54:21 за "зелените"! На "Герена" положението не е по-различно – столичани са печелили едва 3 пъти, толкова са и ремитата, загубите са 11, при голова разлика 11:26. Все пак под ръководството на Станимир Стоилов Левски елиминира Лудогорец за Купата миналия сезон и през декември взе точка в Разград след 0:0, което дава надежди, че "сините" ще спечелят и няма да запишат най-дългата си серия без победа в шампионата в над вековната история на клуба.

Но преди това за хората на Анте Шимунджа предстои още едно важно изпитание. Лудогорец ще гони класиране на 1/8-финалите за Лигата на конференциите. Разградчани гостуват на Андерлехт, след като спечелиха първия мач с 1:0. Но разградчани нямат добри спомени от единствената си визита в Белгия. През 2020 г. те паднаха с 1:3 от Антверп в Лига Европа и завършиха групата без спечелена точка, след като загубиха всичките си мачове. Компания тогава им правиха още Тотнъм и ЛАСК Линц. 

В Европа е време за втората порция първи 1/8-финални мачове в Шампионска лига. Погледите са насочени към "Анфийлд", където един срещу друг се изправят Ливърпул и Реал Мадрид. Това е повторение на последния финал в турнира, който "Кралете" спечелиха. Според мнозина това е най-напеченият сблъсък в тази фаза през сезона, тъй като мърсисайдци са шесткратен победител в ШЛ, испанския колос е 14-кратен шампион.

Въпреки слабия сезон на "червените" според собствените им изключително високи стандарти, те могат да въздъхнат с огромно облекчение преди двубоя с Реал, след като спечелиха последните си две срещи във Висшата лига. Освен това Ливърпул загуби само един от последните си 23 домакински мача (16 победи, 6 равенства), но едва ли можеше да има по-труден съперник за продължаване на серията. Английският колос няма победа над Реал в последните 6 сблъсъка помежду им – 1 равенство и 5 поражения, а мадридчани се надяват да играят шести финал в Шампионска лига за последните 9 сезона!

Реал има само една победа в последните си 7 гостувания в Англия (2 загуби, 4 равенства), но тя беше през миналия сезон след 3:1 над Челси на "Стамфорд Бридж". Очакванията са треньорът на гостите Карло Анчелоти да бъде освиркван на "Анфийлд", след като преди да поеме испанците, изведе Евертън до победа на този стадион с 2:0.

После за Реал предстои нова тежка задача – домакинство на Атлетико Мадрид. "Белите" нямат право на грешка, защото изостават с 8 точки от лидера в Ла Лига Барселона. "Кралете" спечелиха последните си 3 домакинства срещу "дюшекчиите", в които не допуснаха гол – 2:0, 2:0 и 1:0. Въобще, хората на Диего Симеоне не са печелили в дома на градския съперник в първенството в 6 поредни случая – 3 загуби, предшествани от 3 равенства.

В Англия е време за първия финал за сезона. Манчестър Юнайтед и Нюкасъл излизат един срещу друг в спор за Карабао Къп. Двата отбора играха помежду си през сезона за Висшата лига и сблъсъкът на "Олд Трафорд" завърши без голове. Сега "Червените дяволи" се намират в блестяща форма от 6 победи и 2 равенства в последните си 8 мача, докато "Свраките" нямат успех от 3 поредни двубоя след 2 равенства и едно поражение. Но преди това за Юнайтед предстои и реванша от Лига Европа срещу Барселона след 2:2 на "Камп Ноу". Това е мач, в който Ерик тен Хааг със сигурност няма да пази отбора си и е възможно това да нанесе щети преди финала с Нюкасъл.  

Най-интересните мачове за седмицата: 

Шампионска лига, 1/8-финали, първи мачове

Днес от 22.00 часа:
Айнтрахт Франкфурт – Наполи
Ливърпул – Реал Мадрид

Утре от 22.00 часа:
Интер – Порто
Лайпциг – Манчестър Сити

Лига Европа, 1/16-финали, реванши

Четвъртък от 19.45 часа:
Нант – Ювентус (1:1 в първия мач)

От 22.00 часа: 
Рома – Залцбург (0:1)
Манчестър Юн – Барселона (2:2)

Лига на конференциите, 1/16-финали, реванши

Четвъртък от 19.45 часа:
Андерлехт – Лудогорец (0:1 в първия мач)

Англия, Висша лига, 25-ти кръг

Събота от 17.00 часа:
Лестър – Арсенал

От 19.30 часа:
Борнемут – Манчестър Сити

От 21.45 часа:
Кристъл Палас – Ливърпул

Неделя от 15.30 часа:
Тотнъм – Челси

Англия, Карабо къп, финал

Неделя от 18.30 часа:
Манчестър Юн – Нюкасъл

Испания, Ла Лига, 23-ти кръг

Събота от 19.30 часа:
Реал Мадрид – Атлетико Мадрид

Неделя от 19.30 часа:
Алмерия – Барселона

Италия, Серия "А", 24-ти кръг

Събота от 19.00 часа:
Емполи – Наполи

Събота от 13.30 часа:
Болоня – Интер

От 21.45 часа:
Милан – Аталанта

Понеделник от 21.45 часа:
Ювентус – Торино

Германия, Бундеслига, 22-ри кръг

Събота от 16.30 часа:
Хофенхайм – Борусия Дортмунд

Неделя от 18.30 часа:
Байерн Мюнхен – Унион Берлин

България, efbet Лига, 21-ви кръг

Събота от 12.30 часа:
ЦСКА 1948 – Арда

От 15.00 часа:
Спартак Варна – Ботев Враца

От 17.30 часа:
Локомотив Пловдив – Локомотив София

Неделя от 12.30 часа:
Славия – Хебър

От 14.45 часа:
Ботев Пловдив – Берое

От 17.15 часа:
Септември – ЦСКА

Понеделник от 17.30 часа:
Пирин – Черно море

Вторник от 17.45 часа:
Левски – Лудогорец    

Снимка: Lap.bg