Треньорът на Байерн Мюнхен Ханзи Флик получи вот на доверие от шефовете в края на миналата година и ще води отбора поне до края на сезона. Специалистът даде интервю за списание "Кикер", в което говори за целите на отбора.


Хер Флик, може би треньор на Байерн е мечтаната работа?
- Преди всичко е много забавно. Наистина намерихме добро сътрудничество с отбора. Байерн е състав с много сила, затова задачата да работя тук ми харесва толкова много. Посрещна ме мисълта винаги да бъдем успешни.

Как оценявате вашия мандат, който започна на 4 ноември? Записахте 8 победи от 10 мача, 3 от тях в Шампионската лига, а головата разлика е 32:7...
- На мен ми направи впечатление начинът, по който играхме футбол. В последните 2 мача срещу Фрайбург и Волфсбург извадихме късмет, но преди това нямахме такъв срещу Леверкузен и Гладбах. Ясно е, че трябва да бъдем по-гъвкави през втората половина на кампанията. Имаме малко време и това е една от нашите цели в подготовката. Тимът досега се справи доста добре. Имаме притежание на топката и позициониране, когато я загубим.

Играчите и изпълнителният директор Карл-Хайнц Румениге похвалиха новия стил на игра...
- В крайна сметка искаме офанзивен футбол, да притежаваме топката, но винаги посоката да е към противниковата врата и със стремеж да се създават положения. Искам да сме атрактивни, гледащи напред и ефикасни. На етапи бяхме твърде бавни. Въпреки това физически съставът надхвърли лимита.

Значи формулата на Флик е притежание на топката като Гуардиола и бързо превключване в стил Клоп?
- Сравненията са неподходящи. Всеки треньор се нуждае от своя собствена идентичност.

Какво е най-голямото предизвикателство, когато тренирате топклуб с толкова много звезди?
- Моят начин на управление е абсолютно сътрудничество. Разбира се, треньорът трябва да има определени изисквания, които играчите да прилагат. Тогава осъзнавам, че отборът иска да се учи и да успява. За всеки мач да знаем какво да очакваме и да имаме план. Там виждам основните предизвикателства. Фундаментално е да печелим всички двубои ако е възможно, но това не е проблем за мен, защото искам същото като треньор. Всеки има различен подход към воденето на отбора. Аз се опитвам да говоря много с момчетата и да им давам увереност да бъдат креативни и да се забавляват. Тези елементи искам да насърчавам. Ако нещо се обърка, да бъдем смели да поемаме рискове.

Лайпциг ли е най-големият конкурент за титлата в Бундеслигата?
- Да, ако го сравним с всички противници, Лайпциг има най-много опции и потенциал. Разполага с добър и балансиран състав. В момента РБ има предимство, но отбори като Дортмунд, Гладбах, Шалке и Леверкузен също не са за подценяване.

Следователно трябва да се подсилите с нови играчи през зимния трансферен период?
- Вече сме обсъдили това вътрешно. Винаги следим пазара и ще бъдем активни само ако сме абсолютно убедени.

Това включва ли централен защитник, ако Джером Боатенг си тръгне? Или пък ново крило?
- Това е сферата на спортния директор Хасан Салихамиджич и екипа му. Както казах, гледаме пазара и сме в близък контакт.

Може ли Лерой Сане да помогне на Байерн в решаващата фаза на сезона след контузията си?
- Той все още е играч на Ман Сити, затова в момента никой не мисли за него.

Какво означава за вас от асистент изведнъж да станете старши треньор?
- Просто е забавно и се радвам, че отново съм в този бизнес. Благодарен съм на Байерн и Нико Ковач за шанса. Животът често се оказва различен. По-специално във футбола, защото преживях това през последните години. Справям се със задачите без големи очаквания. Това също е полезно. Напълно съм независим и мога да гледам на нещата по-спокойно. Може би затова се справям добре. Знам какво е важно за мен - доверие, компетентност и забавление. Имам добър екип наоколо. Ако една от тези точки липсва, успехите ще дойдат трудно. Винаги си върша работата на 100 процента и заедно с моя екип се опитвам да дам добри решения на играчите си в тренировките.

18-годишният Джошуа Циркзее вече има 2 гола за 8 минути в Бундеслигата. Може ли да се каже, че той е резервата на Левандовски?
- Не, предстои ни много работа с него.

Суперзвездата Коутиньо бе сменен именно от него срещу Фрайбург и Волфсбург?
- Това няма нищо общо с бразилеца. Ние сме един отбор. Освен това Филипе имаше лек дискомфорт в бедрото срещу Волфсбург. Плюс е, че идеята със Цирзее сработи толкова добре.

Имате ли проблем с авторитета, при положение че сте били само помощник-треньор в миналото?
- Нямам такова чувство, но така или иначе не се притеснявам. Бях приет по същия начин и преди, в крайна сметка това зависи от работата. Решаващият въпрос е дали могат играчите да се идентифицират с философията на своя треньор. Можем да се справим само ако сме заедно, възловият фактор е да сме задружни. Аз също имам ясни идеи за всяка позиция и какво може да донесе всеки играч. Момчетата следват пътя, те са от високо качество. Имаме обща цел, защото ние сме Байерн. Трябва да бъдем успешни и да извлечем максимума от всеки мач.

Юп Хайнкес или Гуардиола - с кой тип в Байерн се идентифицирате повече?
- Треньорската работа има много аспекти. Всеки трябва да извърви своя собствен път. Аз съм работил с Хайнкес, начинът му на работа с играчите беше страхотен. Взех много от Хайнкес със себе си. Освен това имахме контакт, когато бях спортен директор и помощник в националния отбор. Но винаги имаш нужда от експерти около себе си. Днес това са Дани Рьол като асистент и анализатор, Тони Тапалович като наставник на вратарите, а също и Херман Герланд със своя огромен опит. Всеки ден е ценен, а като мениджър се поставих в позицията на моите служители и им се доверих.

Къде свършва влиянието на треньора?
- Подготовката за мач е изключително важна. Не само на тренировъчния терен, но и в анализа на предстоящия съперник. Трябва да създадеш план за мача и да заемаш оптимално пространството на терена. Ако след това противникът се променя често, твоят екип трябва да може да реагира незабавно. Нужно е да подготвим играчите за това.

Осем години бяхте асистент на Йоги Льов в националния отбор. Станахте световни шампиони в тази роля. Освен това бяхте спортен директор във федерацията...
- Окей, като цяло позицията на треньора е най-важна и с най-голяма отговорност. Успехът има много бащи, но за провала с виновен само един - треньорът.

Развитието се осъществява чрез Гнабри, Коман и Горецка - само високо талантливи играчи...
- Толисо също е един от надарените. За Коман бях изключително облекчен, че скорошната му контузия не е по-лоша. Той е художник, който може да разреши двубоите един на един много добре.

Гнабри показа ли какво може да направи в последните 2 мача?
- Серж има невероятна динамика, когато поеме топката. Доволен съм от неговото развитие. Видяхме го с Йоги Льов, когато се изяви за Арсенал в Шампионската лига. Говорихме с него веднага. Леон Горецка също има много качество и бързина.

Може би във вашите очи Дейвид Алаба е повече централен защитник, отколкото бек?
- Да, абсолютно. В момента той е шефът на отбраната. Аз съм доволен от него.

Планирате ли в дългосрочен план Кимих да бъде шестица?
- Той вече е ползван там и в националния отбор. Като опорен халф Кимих има повече потенциал защото е по-фокусиран и може да чете играта.

Съставът в момента е много къс. Къде трябва да бъде попълнен, ако е възможно?
- Разговаряме по тази тема вътрешно в клуба.

Но как можете да влияете, ако не знаете дали ще водите отбора и през новия сезон?
- Винаги става въпрос за тук и сега. Затова трябва да преценим кои играчи могат да ни помогнат най-късно през май.

Интересува ли ви какво ще се случи с треньорския пост в Байерн след края на кампанията? Можете ли да се върнете отново като помощник?
- Не, в момента не мога да си го представя.

Юп Хайнкес ви спомена като скъпоценен камък. Бяхте ли открит твърде късно за тази работа?
- Имах позиции във футбола. Всичко идва с времето си. Като цяло съм щастлив с моя живот. Напълно съм доволен от всичко, което мина.

Ами с настоящото решение доволни ли сте? Треньор само до края на сезона?
- Обсъдихме всичко подробно. За мен това е много добро решение за всички. Чувствам абсолютно доверие в Байерн. Да се надяваме, че резултатите ще са добри. В противен случай ръководството ще има достатъчно време да търси друг треньор.


Превод на вестник "Тема спорт"