Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Панайот Рейзи – кмет на Община Созопол и член на Изпълкома на БФС, за извършено от него длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Престъплението е осъществено в съучастие, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на България.

Панайот Рейзи е привлечен към наказателна отговорност, затова че в периода от 29 август 2014 г. до 27 март 2017 г. в град Созопол, е присвоил чужди пари в общ размер 1 989 474,08 лв. (собственост на Община Созопол). Парите са му били поверени, за да бъдат управлявани от нуждите на Общината.

За улесняване на присвояването Панайот Рейзи е извършил и документни престъпления, като  съзнателно се ползвал от неистински частни документи – договори и фактури.

Според прокуратурата престъплението на Панайот Рейзи се изразява с изплащането на суми от бюджета на Община Созопол по фактури за извършени строително-монтажни работи. Като основание за банковия превод се сочели договори за извършени строително-монтажни работи, но сумите постъпвали по сметка на физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител. Самите фактури и договори не произхождали от лицата, сочени за техни автори.

Спрямо Панайот Рейзи е взета мярка за неотклонение "Подписка". Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение, той може получи наказание лишаване на свобода от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото му имущество.